Käyttäjänimi: Salasana:

Tervetuloa Tasapainopisteeseen!

Jos kärsit tuki- ja liikuntaelimistön kivuista tai fyysistä rajoitteista - tai haluat parantaa suorituskykyäsi - olet tullut oikeaan osoitteeseen. Egoscue-menetelmällä voit palauttaa kehoosi tasapainon sekä päästä tavoitteisiisi turvallisesti ja pysyvästi ilman lääkkeitä, leikkauksia tai manipulaatiohoitoja.

Lue lisää...

Blogi

29.2.2008 - Kivun tulkitseminen
Edellisestä päivityksestä vierähtikin jo vähän aikaa, mutta tässäpä nyt vähän pohdiskelun aihetta. Juttua lukemaan pääset klikkaamalla tästä.

Janne

20.2.2008 - Tulevia päivityksiä
Työn alla on tällä hetkellä pieni juttu kivun tulkitsemisesta, ja olen myös kasannut jonkinmoista listaa useimmin kysytyistä kysymyksistä vastauksineen. Tuota listaa on sitten tarkoitus päivittää jatkossa näiden sivujen lukijoita mietityttävillä asioilla. Eli antaa tulla vaan kysymyksiä ja kommentteja, toiveita tai muuten vain terveisiä jos siltä tuntuu. Kaikki luetaan, ja yhteystiedot antaneille myös vastataan.

Tasapainokuvaksi kaivoin kuvan ihmisen tuki- ja liikuntaelimistön yhdestä tärkeimmistä kehitysvaiheista, joka nykyään jää liian monelta jopa kokonaan väliin. Konttaaminen ansaitsee kyllä kokonaisen erillisen jutun, joten ei tässä sen enempää. Lapsen parhaaksi olisi kuitenkin ettei seisoma-asentoon nousemista turhaan kiirehdittäisi. Jos lapsi ei konttaa, pitää kysyä kysymys: miksei? Vastaus on yleensä yksinkertainen.

Janne

14.2.2008 - Selkäkivun hoitokustannukset nousussa
Amerikassa on uuden tutkimuksen mukaan paljon selkä- ja niskakivuista kärsiviä, ja vaivojen lääketieteellisen diagnosoinnin sekä hoidon kustannukset ovat nousseet 65 % vuodesta 1997. Eikä tässä vielä kaikki. Rahoille ei ole saatu vastinetta, sillä samana aikana selkäkipujen määrä on kasvanut neljällä prosenttiyksiköllä. Rahaa uppoaa paljon diagnosoinnissa käytettyihin kuvantamismenetelmiin ja muihin testeihin, rangan injektioihin sekä jäykistämisleikkauksiin. Vuonna 2006 julkaistussa tutkimuksessa tutkijat totesivat, että lääkärit määräävät yhä enemmän turhia MRI-tutkimuksia (magneettikuvia) alaselkäkipuisille. Lääkäreille ei tutkijoiden mukaan opeteta koulutuksen aikana kuinka tutkia selkäkipuisia, ja tämän vuoksi he käyttävät hätävarana edistyksellisiä kuvantamismenetelmiä kuten MRI. Tutkijat myös huomauttavat, että vanhuksilla, joilla ei ole selkäkipuja, on monesti samanlaiset MRI-löydökset kuin leikkaukseen päätyvillä selkäpotilailla. Hmmm... miksiköhän? Miten näillä vanhuksilla ei ole selkäkipua vaikka kuvat osoittavat "leikkauksen tarpeessa" olevia pullistumia ja rappeumia?

Sama tilanne lienee pitkälti myös Suomessa, ja tämä on huolestuttava suuntaus. Mehän kaikki veronmaksajina maksamme nämä kustannukset. Tämä on ns. kymmenestä yhteen -järjestelmä vaivan hoitamisessa. Aloitetaan epätodennäköisimmästä tilanteesta (syöpä tai xxx-syndrooma) ja käytetään hienoimpia/kalleimpia mahdollisia diagnosointimenetelmiä, siirtyen sitten askeleittain kohti yksinkertaisempaa mikäli ongelma ei ratkennut. Myös hoitokeinot peilaavat samaa asteikkoa alkaen radikaaleimmasta ja/tai kalleimmasta mahdollisesta (leikkaus). Kymmenestä yhteen -järjestelmä ei voi olla kestävän kehityksen pohjana, eikä terveydenhuoltojärjestelmämme voi kestää väestön vanhenemista ja kunnon rapistumista tällä toimintaperiaatteella. Puhutaan paljon ennaltaehkäisystä, mutta niin kauan kuin lääkäri on lähes jumalan asemassa, eivät ihmiset uskalla ottaa vastuuta omasta terveydestään ja tehdä tarvittavia muutoksia suunnan muuttamiseksi. Onneksi meilläkin on jo muutamia lääkäreitä, jotka ovat onnistuneet säilyttämään itsenäisen ajattelukyvyn ja kyseenalaistavat vallitsevia käytäntöjä. Käy vilkaisemassa esim. Antti Heikkilän kotisivuja, joilta löytyy paljon terävää mutta perusteltua kritiikkiä terveysasioissa. Selkäkivun hoidossa en Antin kanssa ole ihan samaa mieltä, mutta hyvät sivut joka tapauksessa.

Itse Egoscue-menetelmän edustajana olen ehdottomasti yhdestä kymmeneen -järjestelmän kannalla. Miksei kokeiltaisi ensin jotain yksinkertaista kuten esim. kireistä niskalihaksista ja päänsäryistä kärsivällä istumatyöntekijällä nousemista seisoma-asentoon hieman useammin (ja pidemmäksi aikaa) ennen aivojen tietokonetomografiaa tai Botox-ruiskeita. Ja jos pelkkä seisoma-asento ei tuo helpotusta, voisi vielä mennä niinkin pitkälle että kääntäisi ne 45 astetta ulospäin osoittavat jalkaterät sisäänpäin, jännittäisi etureidet ja rentouttaisi vatsalihakset sekä päästäisi myös hartiat rennoiksi ennen k-u-n-n-o-n sisäänhengityksen ottamista. No, joko nyt tuntuu ero niskan kireydessä ja kääntyykö pää jo paremmin? Hetkinen... pari minuuttia tässä ihmeasennossa hengiteltyä alkaa jo päänsärkykin helpottamaan. Ahaa, syy olikin jalkaterien asennossa...hmmm... sitä aivojen tietokonetomografia ei olisikaan paljastanut eikä niskaan ruiskutettu Botox korjannut. Ajatuksenruokaa loppuviikoksi.

Janne

12.2.2008 - Pitkän iän salaisuus
Tutkijoiden mukaan salaisuus pitkän iän taustalla on -- yleisö pidättelee hengitystään -- tupakoimattomuus, säännöllinen liikunta sekä diabeteksen ja korkean verenpaineen välttäminen. Eikö mitään muuta? Ei. Tylsää.

Tutkimuksessa seurattiin 2357:ää miestä vuosittaisin tarkastuksin noin 72 vuoden iästä alkaen kahden vuosikymmenen ajan. Edellä mainitut pitkän iän salaisuudet omaavalla 70-vuotiaalla on 54 %:n mahdollisuus elää yli 90-vuotiaaksi, mutta pitkää ikää tärkeämpi tieto lienee se, että noista vuosista on hyvillä elämäntavoilla odotettavissa antoisampia. Nimittäin odotettavissa on parempi toimintakyvyn säilyminen ja vähemmän sairauksia. Vähäinen liikkuminen vähensi mahdollisuuksia elää 90-vuotiaaksi 44 %:lla, korkea verenpaine 36 %:lla, ylipaino 26 %:lla ja tupakointi 22 %:lla. Tutkimuksen mukaan hyvä fyysinen kunto voi tuoda jopa 10 ylimääräistä elinvuotta. Mielenkiintoinen havainto oli myös se, ettei kohtuullinen alkoholin käyttö näyttänytkään lisäävän elinvuosia (joskaan se ei niitä vähentänytkään). Tutkimus julkaistiin Archive of Internal Medicine -julkaisussa maanantaina, ja päätutkijana toimi sisätautien lääkäri Laurel Yates.

Toinen mielenkiintoinen tuore uutinen terveysrintamalta koskee sakkariinia - tuota monissa kevyttuotteissa käytettyä makeutusainetta. Sen käytön on havaittu liittyvän painon nousuun. Makeutusaineet voivat nimittäin harhauttaa elimistöä, ja vaikeuttaa syödyn ruoan määrän säännöstelyä. Tämä voi johtaa kevyttuotteiden tarkoitusta päinvastaiseen tulokseen eli lihavuuden lisääntymiseen. Tutkijat epäilevät muilla makeutusaineilla olevan myös vastaavanlaisia vaikutuksia. Tähän uutiseen liittyvä tutkimus julkaistiin Behavioral Neuroscience -lehden numerossa 1/2008.

Janne

5.2.2008 - Hermosärky ja luulosairaus
Tänään ykköseltä tuli mielenkiintoinen Tosi tarina -dokumentti kivusta. Tamperelainen Mika Palomäki kärsii todella pahasta selän ja alaraajan hermokivusta, joka sai alkunsa 4,5 vuotta sitten sulkapalloa pelatessa. Mika kertoi että tuohon aikaan elämä oli kiireistä, mikä on tärkeä tieto mietittäessä kivun todellisia syitä. Eihän sulkapalloa yksistään voi syyttää välilevyn pullistumasta? Monet ihmiset pelaavat sulkapalloa ilman välilevyn pullistumista. Ehkä kiireinen elämäntilanne oli johtanut lihaskunnon asteittaiseen rapistumiseen, ja yhtäkkinen raju sulkapallopeli olikin liikaa kropalle? Nivelet eivät ehkä toimineetkaan samalla tavalla kuin 5 tai 10 vuotta aikaisemmin, vaan lihasten heikentynyt kunto pakotti uusia lihaksia mukaan sulkapallossa vaadittavien liikkeiden välttäväksi suorittamiseksi. Nämä uudet, kompensoivat, lihakset tekivät työtä käskettyään, koska ensisijaiset lihakset eivät siihen enää kyenneet, mutta niitä ei tähän työhön ollut tarkoitettu. Kipu oli kehon signaali siitä, että sen toiminnassa oli häiriö. Jotakin tapahtui, mitä ei olisi pitänyt tapahtua - tai jotakin minkä olisi pitänyt tapahtua, ei tapahtunutkaan. Välilevy toimi sulakkeena, joka paloi ja pysäytti toiminnan ennen kuin jotain vakavampaa pääsi tapahtumaan. Se oli sen tehtävä. Kyllä, välilevyt on suunniteltu pullistumaan. Kehon selviytymismekanismien mielestä on tärkeämpää suojella keskushermoston koskemattomuutta kuin jatkaa pelaamista. Ihan järkevä strategia.

Miksi kipu sitten on edelleen niin voimakas 4,5 vuotta tapahtuneen jälkeen? Onko se vain kuviteltua, kuten lääkärit epäilevät? En usko, eikä usko Mikakaan. Vaikka lääkärit eivät löydäkään selästä mitään vikaa, ei se tarkoita, etteikö selän, lantion, lonkkien, polvien, nilkkojen, jalkaterien ja olkapäiden toiminta olisi edelleenkin virheellistä, ja aiheuttaa näin mahdollisesti hermon pinnettä ja ylityöllistettyjen lihasten kipuilua. Jos hoito koostuu vain oireen hoitamisesta lääkkeillä ja fysioterapialla, ei alkuperäistä syytä ole vielä korjattu. Sulkapallopeliä edeltäneen jakson aikana muodostuneet lihasheikkoudet ovat edelleenkin voimassa. Keho tukeutuu edelleenkin kompensoivien lihasten voimaan liikkumisessa, myös kuntosaliharjoittelussa. Fysioterapiassa kyllä yleensä venytellään ja tehdään erinäisiä lihaksia vahvistavia liikkeitä, mutta ne perustuvat oireeseen, eivät kehon toimintaan kokonaisuutena. Harvemmin (lue: ei koskaan) näkee alaselän välilevypotilaiden ohjelmissa olkapää- tai nilkkaliikkeitä, vaikka osasyy voi hyvinkin olla siellä. Mika taisi sanoa että oire on pahin levossa ja liikkuminen helpottaa jonkin verran. Keho on taas oikeassa. Sen antamiin signaaleihin kannattaisi luottaa enemmän - ja ennen kaikkea niitä kannattaisi ensin opetella kuuntelemaan. Mikä tahansa liike ei ole välttämättä hyväksi, vaan pohjalla olevat virhetoiminnot sekä oireiden mukanaan tuomat kompensaatiot pitäisi ottaa huomioon hoitosuunnitelmaa tehtäessä ärsykkeen kohdistamiseksi oikeisiin paikkoihin.

Ihmeparannuskeinoa ei ole olemassa, mutta jo muutama liike poistamaan rangan kiertoasentoa sekä rentouttamaan ylityöllistettyjä kompensoivia lihaksia ylävartalossa toisi luultavasti jonkinmoista helpotusta. Ehkä kipu putoaisi 9:stä 8:aan tai 7:ään, mutta sekin olisi jo hyvä alku, ja mahdollistaisi ehkä jo itse virhetoiminnon työstämisen aloittamisen. Työtä varmasti riittäisi useammaksi kuukaudeksi, jotta kaikki tärkeät alaraajojen ja lantion lihakset saataisiin taas mukaan kävelyyn (ja muuhun liikkumiseen) sen sijaan, että liike tuotetaan ylävartaloa kallistamalla ja kiertämällä, mutta en usko että toivoa on menetetty. Kehon parantumiskapasiteetti on valtava jos sille annetaan mahdollisuus toimia. Vaikka olisit yhtä pahassa tilanteessa kuin Mika tai ne 3 %:a suomalaisista, jotka kärsivät vakavista kroonistuneista kivuista, ei ole syytä hyväksyä tilannetta kohtalonaan. Ratkaisu löytyy jos on valmis sitä etsimään (myös kipukohdan ulkopuolelta).

Jos yllä mainittu ohjelma jäi näkemättä, on se nähtävissä viikon ajan YLE Areenassa.

Janne

1.2.2008 - Nesteytys kuntoon
Muistin tässä juuri, että minullahan on koneella pyörinyt jo joulukuusta asti keskeneräinen juttu kroonisen nestehukan vaikutuksista, joten miksipä en viimeistelisi sitä ja laittaisi viimein kaikkien luettavaksi tänne nettiin. Pääset lukemaan sen nyt tästä.

Janne

Selaile vanhoja blogimerkintöjä kuukausittain:
Lokakuu 2010
Syyskuu 2010
Elokuu 2010
Heinäkuu 2010
Kesäkuu 2010
Toukokuu 2010
Huhtikuu 2010
Maaliskuu 2010
Helmikuu 2010
Tammikuu 2010
Joulukuu 2009
Marraskuu 2009
Lokakuu 2009
Syyskuu 2009
Elokuu 2009
Heinäkuu 2009
Kesäkuu 2009
Toukokuu 2009
Huhtikuu 2009
Maaliskuu 2009
Helmikuu 2009
Tammikuu 2009
Joulukuu 2008
Marraskuu 2008
Lokakuu 2008
Syyskuu 2008
Elokuu 2008
Heinäkuu 2008
Kesäkuu 2008
Toukokuu 2008
Huhtikuu 2008
Maaliskuu 2008
Helmikuu 2008
Tammikuu 2008
Joulukuu 2007
Marraskuu 2007
Lokakuu 2007

Valid XHTML 1.0 Strict