Käyttäjänimi: Salasana:

Tervetuloa Tasapainopisteeseen!

Jos kärsit tuki- ja liikuntaelimistön kivuista tai fyysistä rajoitteista - tai haluat parantaa suorituskykyäsi - olet tullut oikeaan osoitteeseen. Egoscue-menetelmällä voit palauttaa kehoosi tasapainon sekä päästä tavoitteisiisi turvallisesti ja pysyvästi ilman lääkkeitä, leikkauksia tai manipulaatiohoitoja.

Lue lisää...

Blogi

30.6.2010 - Maailman paras työ
Pete Egoscue alla olevan videon johdannossa: "Minulla on maailman paras työ... joka päivä minulla on kunnia ja etuoikeutus muistuttaa ihmisiä siitä mitä jo tiedät. Tämä asia on se, että täydellinen terveys on syntymäoikeutesi, vaivannäkö ei tuota tuloksia ja kipu ei ole tapahtuma, vaan se on prosessin lopputulos."

Katso video tästä.

Janne

21.6.2010 - Korsetit ja nostovyöt
Selkävaivoihin, skolioosiin ja urheilijoiden voimaharjoitteluun suositellaan monesti käytettäviksi erilaisia keskivartaloa tukevia korsetteja ja pehmeitä/joustavia tai kovia/joustamattomia nostovöitä. Näiden käytölle ei kuitenkaan ole olemassa järkevää perustelua - tai en ainakaan siihen ole vielä törmännyt. Käytöstä voi kuitenkin olla haittaa pidemmällä aikavälillä lihasten voiman heikentymisen ja lihasten välisen koordinaation heikentymisenä. Ulkoisesta tuesta tulee helposti riippuvaiseksi ja vammautumisherkkyys ilman tukea liikuttaessa vain kasvaa.

Monella Egoscuen asiakkaalla on lääkärin antama diaganoosi "idiopaattinen skolioosi" ja oireina niska-hartia-seudun särkyjä, selkäkipua, toispuoleista lonkkakipua tai polvikipua. Heille on kerrottu että skolioosi on perinnöllistä (lue: mitään ei ole tehtävissä) tai että heidän pitää käyttää rankaa suorempaan asentoon tukevaa korsettia tai jopa läpikäydä leikkaus, jossa nikamat pakotetaan suorempaan asentoon ja jäykistetään pysyvästi toisiinsa kiinni erilaisin metalliviritelmin. Kuulostaako radikaalilta ratkaisulta? Niinhän se kuulostaa, ja siksi moni haluaakin välttää leikkauksen viimeiseen asti. Onneksi, koska skolioosi aiheutuu lähes aina yksinkertaisesti lihasepätasapainoista. Sana idiopaattinen on lääkärislangia ja tarkoittaa "syy tuntematon". Lääkäreille kun ei opeteta koulussa, että lihakset liikuttavat luita. Lihakset vetävät toispuoleisesti toimiessaan rangan mutkalle. Jos lantio on vinossa, on rankakin vinossa ja kiertyneenä. Näiden virheasentojen korjaamiseen ei korsetti tai jäykistysleikkaus auta, koska lihaksistossa on hoidon jälkeen edelleen sama virhetoiminto. Korsetti suoristaa ja jäykistää rankaa omalta matkaltaan, mutta korsetin ylä- ja alapuolelle muodostuu kohtia, joista epätasapaino pääsee puhkeamaan esille. Olkapäät/hartiat kiertyvät ja muuttavat asentoaan, lantiokori kiertyy ja vaikutus heijastuu myös polvien ja jalkaterien asentoon. Uudet vaivat alkavat, eikä tässä vielä kaikki.

Lisäksi korsetin pitäminen vähentää vartalon omien tukilihasten tarvetta tehdä töitä vartalon tukemiseksi, mikä heikentää niiden toimintakykyä salakavalasti. Tutkimuksissa on myös havaittu lihasten välisen koordinaation heikentyvän, eli työn siirtyvän syviltä tukilihaksilta enemmän pinnallisille pääliikuttajalihaksille. Toisin sanottuna muodostuu uusia virhetoimintoja (syvien lihasten toiminta heikkenee) ja kompensaatioita (pinnalliset lihakset yrittävät suorittaa heikentyneiden lihasten toimintoja), mikä tulee esille erityisesti kun korsetti otetaan pois päältä. Tällainen henkilö on ilman korsettia kuin räjähtämistään odottava aikapommi. Paukahtaessaan tämä pommi aiheuttaa välilevyn pullistumia kevyissä rutiiniliikkeissä, kuten sukkaa jalkaan vedettäessä, tai saa aikaan liikkumiskyvyn vievän selkäkrampin. Oireita hoidetaan liikkumista edelleen rajoittamalla, kipua lääkkein peittämällä ja lisää leikkaamalla. Lääketieteellä ei yksinkertaisesti ole tarjota parannuskeinoa krooniseen selkäkipuun, siltä löytyy vain oireenhoitokeinoja, jotka johtavat vääjäämättä asteittaiseen terveyden rapistumiseen. Alla olevassa kuvassa on eräälle Egoscuen klinikalle hoitoon tullut nainen. Kuten huomaat on hänellä merkittävä skolioosi eli rangan taipuminen sivuttaisuuntaisesti S-kirjaimen muotoon ja niihin liittyviin kiertoasentoihin hartiarenkaan ja lantiokorin välissä.

Skolioosiasiakas ennen hoitoa

Alla on kuva samasta henkilöstä 1,5 tuntia myöhemmin, eli muutaman lihasten ja nivelten asentoa tasapainottavan liikkeen jälkeen.

Skolioosiasiakas hoidon jälkeen

Jos lihasten epätasapainoilla ja nivelten virhetoiminnoilla ei ole mitään tekemistä skolioosin kanssa, niin miten tämä muutos on mahdollista? Miksi skolioosia hoidetaan edelleenkin vain kehottamalla potilaita varomaan liikkumista ja pukemalla heidän päälleen vartalon lihaksiston toimintaa estäviä korsetteja, jotka eivät millään tapaa korjaa alla piileviä virhetoimintoja? Eikö olisi jo aika tehdä täyskäännös ajattelutavoissa? Jos yhden harjoituskerran aikana voidaan saada aikaan näin suuria muutoksia, niin onko henkilön mahdollista käytännössä parantua skolioosista ja ylläpitää itsenäisesti oma terveytensä koko loppuelämänsä ajan? Vastaus on: kyllä ainakin 95 %:ssa tapauksista (geneettiset virheet selittävät alle 5 % sairauksistamme).

Urheilijoiden nostovyöt vaikuttavat samantapaisesti selkärangan ja vartalon lihaksiston toimintaan kuin korsetit - ne vaikuttavat yleensä vain lyhyemmällä matkalla. Lihasten välisen koordinaation heikentymisen lisäksi nostovyö luo valheellista turvallisuuden tunnetta, mikä johtaa suurempien kuormien käyttämiseen noistoissa kuin olisi syytä. Mitä hyötyä on edes nostaa esim. jalkakyykyssä suurempia kuormia kuin mitä keskivartalo ja selkä kykenevät luonnollisesti tukemaan. Eihän kukaan juokse tai hyppää nostovyö päällä, joten ylimääräinen voimareservi jaloissa jää kuitenkin hyödyntämättä itse urheilussa tai normaalissa liikkumisessa (heikoin lenkki määrittää kokonaisuuden maksimaalisen suorituskyvyn). Lisäksi samat ongelmat tulevat esiin kuin korsetin kanssa. Vyö tukee rankaa vain tietyltä, yleensä noin 10 cm matkalta, mutta se ei tue sitä tämän ylä- tai alapuolelta eikä tukisegmentin sisällä yksittäisten nikamien välillä. Vain sisäinen korsettimme kykenee tukemaan yksittäisten nikamien liikettä suhteessa toisiinsa. Ja tämän korsetin toimintahan heikkenee tutkimusten mukaan nostovyötä käyttävillä, kun taas pinnallisten lihasten (kuten suora vatsalihas) toiminta ylikorostuu. Tämän vuoksi urheilupaikoilla näkee paljon sixpackin kanssa kulkevia, mutta silti roikkuvatsaisia ja kyfoottisia (lue: huonoryhtisiä) selkäkipujen kanssa taistelevia sotureita.

Janne

17.6.2010 - Kuukauden liike
Oletko ehkä lähdössä automatkalle tai monesti tilanteessa, jossa ei ole käytettävissä paljon tilaa, aikaa tai välineitä tasapainon kehittämiseksi? Myös urheilija joka huomaa kesken harjoituksen tai kilpailun valuvansa kauemmas tasapainotilasta (mikä tuntuu pienenä kireyden tunteena tai jomotuksena lihaksessa tai nivelessä tai suorituskyvyn heikentymisenä/liikkeen vaikeutumisena), hyötyy lyhyestä kehon toimintoja herättelevästä ja integroivasta (= yhdistävästä) tauosta:

Seisten nilkan pyöritykset ja ojennus/koukistus (tee 10-20 pyöritystä ja 10 ojennus/koukistusta molemmille puolille)

Ohje: Seiso jalat lantion leveydellä ja jalkaterät suoraan eteenpäin. Koukista toinen polvi rintaa kohti niin, että yllät ottamaan käsillä kiinni polven alta. Säilytä maassa olevan jalan polvi ojennettuna ja pidä lantio vaakatasossa (älä päästä sitä nousemaan ylemmäs tukijalan puolelta). Vedä kevyesti lavat yhteen, mutta älä nojaa ylävartalolla taakse (säilytä koko vartalon pysty linjaus). Pyöritä koukistetun jalan jalkaterällä rauhallisesti mahdollisimman laajaa ympyräliikettä ulospäin annettu toistomäärä, pitäen polven ja säären mahdollisimman liikkumattomina. Toista sama toistomäärä sisäänpäin. Tee lopuksi sama toistomäärä nilkan ojennuksia (varpaat maahata kohti) ja koukistuksia (varpaat polvea kohti). Vaihda puolia ja toista liikkeet. Tee liike mieluiten avojaloin, jotta kaikki nilkan, jalkapöydän ja varpaiden nivelet pääsevät liikkeelle.

Jos kokeilit liikettä, lähetä palautelomakkeella minulle hieman tekemiäsi huomioita: Miltä liike tuntui? Oliko oikealla jalalla tasapainoilu helpompaa kuin vasemmalla? Miltä olo tuntui liikkeen jälkeen (muutokset ryhdissä, kivussa, kireydessä tai suorituskyvyssä)?

Janne

15.6.2010 - Kuukauden lihastasapainotesti
Olen tässä lyhyen ajan sisään saanut muutamia yhteydenottoja huolestuneilta 6-10-vuotiaiden lasten äideiltä. Lapsilla on ollut yhteisenä tekijänä huono ryhti ja siihen liittyvät suhteellisen vakavat TULES-vaivat. Huolestuminen on siis aiheellista, jos jo tämän ikäinen oirehtii kuin 25-vuotias liikuntaa harrastamaton ATK-tukihenkilö tai parturikampaaja.

Nykyään yhä useammin tämän tyyppiset ongelmat saavat alkunsa häiriöistä lapsen normaalissa kehityksessä sikiöasennosta aina kahdella jalalla pystyasennossa liikkumiseen asti. Normaali kehityskaari pitää sisällään selällään olevasta asennosta ensin mahalleen kierähtämisen, pään ja ylävartalon kannattalemisen mahallaan, ryömimisen vatsa alustassa (vrt. matelijan liikkuminen), kontalleen nousemisen ja etenemisen nelivedolla, seisomaan nousemisen syväkyykkyasennosta ja lopulta kävelyaskeleiden ottamisen (tämäkään ei varmasti ole mikään tyhjentävä luettelo, vaan vaiheet ovat tässä pääpiirteissään). Jos yksi tai useampi näistä vaiheista jää pois tai liian lyhyeksi johtuen lapsen liikkumisen tahallisesta rajoittamisesta (lasten istuimet, leikkikehät, yms.) tai epäsopivista ryömintäympäristöistä (nykyiset kovat ja liukkaat lattiamateriaalit ja jo vauvojen jalkaan puetut kovapohjaiset kengät), jäävät myös kyseisen liikkumisvaiheen kehittämät lihastoiminnot heikoiksi. Hartioiden, käsivarsien, keskivartalon ja lantion alueen lihaksisto ei kestä pystyasentoa, jos sitä ei ole ensin vahvistettu riittävästi vaaka-asennoissa (mahallaan ja kontallaan). Heikkoudesta kertovat mm. pihtipolvet, jalkaterien kääntyminen ulospäin, lättäjalat, selkärangan epänormaalit muodot, olkapäiden pyörityminen eteen jne. Lapsen pystyasentoon nousemista ei pitäisi siis missään nimessä kiirehtiä!

Voit itse testata miten oma vartalon syvien lihasten toiminta on säilynyt aikuisikään ja/tai tehdä testin yhdessä lapsesi kanssa: Asetu lattialle selälleen, jalat ojennettuina suoriksi ja kädet suorina pään yläpuolella. Käänny tästä asennosta mahalleen käyttämättä käsiäsi apuna. Käänny mahaltaan takaisin selälleen, mutta varmista ettet työnnä käsillä apua lattiasta. Onnistuivatko molemmat suunnat? Onko liike sujuvaa vai kulmikasta ja vaivalloista? Tämä ns. tukkikierintä on jo sinällään ihan hyvä lihaksiston toimintoja herättelevä harjoite niissä tapauksissa, joissa tässä liikkeessä on heikkoutta ja/tai puolieroja. Tämän harjoitteen opittua lasta voi rohkaista ryömimään ja konttaamaan erilaisten esteratojen avulla monien muiden tärkeiden lihastoimintojen herättelemiseksi. Riittävän aikaisessa vaiheessa ongelmiin tarttumalla vähempi työ riittää toimintojen palauttamiseen.

Janne

3.6.2010 - Miksi joka päivä?
Usein kysytty kysymys: miksi näitä liikkeitä pitää tehdä joka päivä? Eikö esim. kolme kertaa viikossa riittäisi? Vastaus: Koska keholla on tietty päivittäinen tarve liikkeelle. Se mitä et käytä alkaa heikentyä. Lihakset eivät nykyään saa päivittäin riittävää määrää ärsykkeitä normaaleista arkirutiineista säilyttääkseen toimintakykyänsä, koska tekniikka hoitaa suurimman osan fyysisestä työstä; autot ovat korvanneet jalkaparin käyttämisen paikasta toiseen siirtymiseen, hissit kuljettavat meidät kerroksesta toiseen, pyykinpesukone hoitaa vaatteiden jynssäämisen, ruoho leikkautuu kätevästi istuen työnnettävän leikkurin käytön sijaan, jne. Käytämme kehoamme fyyisesti hyvin vähän ja erittäin yksipuolisesti verrattuna vaikkapa edes vuosisata takaperin vallitseneeseen tilanteeseen. Ajatteleppa asiaa vielä tältä kannalta: syötkö vain kolme kertaa viikossa, käytkö pesulla vain kolme kertaa viikossa tai nukutko vain kolme kertaa viikossa? Nämä ovat päivittäisiä perustarpeita siinä missä liikekin. Mikäli niihin kaikkiin ei päivittäin panosta riittävästi, alkaa terveys heti rapistumaan jossakin suhteessa. Riittävä ja oikeanlainen liike on välttämätöntä mm. optimaalisen veren happipitoisuuden säilyttämiseksi (vaikutus mm. vireystilaan ja kestävyyteen), ruoansulatuskanavan säännöllisten liikkeiden ylläpitämiseksi (satunnainenkaan ummetus ei ole normaalia, vaan ennakkomerkki sairauden puhkeamisesta, mikäli asialle ei tehdä jotain) ja raajojen verenkierron säilyttämiseksi (häiriöt kuten turvotus ja suonikohjut kertovat liian vähäisestä ja/tai virheellisestä liikkeestä alueen nivelissä ja lihaksissa). Jos siis haluat oikeasti tuloksia nopeasti ja pysyvästi (= parantuminen), on välttämätöntä, että liikesarjastasi tulee päivittäinen rutiini. Muuten jatkat vain oireen hoitamisen tasolla, eli teet liikkeitä yleensä vain silloin, kun tunnet vanhan kivun palaavan.

Janne

Selaile vanhoja blogimerkintöjä kuukausittain:
Lokakuu 2010
Syyskuu 2010
Elokuu 2010
Heinäkuu 2010
Kesäkuu 2010
Toukokuu 2010
Huhtikuu 2010
Maaliskuu 2010
Helmikuu 2010
Tammikuu 2010
Joulukuu 2009
Marraskuu 2009
Lokakuu 2009
Syyskuu 2009
Elokuu 2009
Heinäkuu 2009
Kesäkuu 2009
Toukokuu 2009
Huhtikuu 2009
Maaliskuu 2009
Helmikuu 2009
Tammikuu 2009
Joulukuu 2008
Marraskuu 2008
Lokakuu 2008
Syyskuu 2008
Elokuu 2008
Heinäkuu 2008
Kesäkuu 2008
Toukokuu 2008
Huhtikuu 2008
Maaliskuu 2008
Helmikuu 2008
Tammikuu 2008
Joulukuu 2007
Marraskuu 2007
Lokakuu 2007

Valid XHTML 1.0 Strict