Käyttäjänimi: Salasana:

Tervetuloa Tasapainopisteeseen!

Jos kärsit tuki- ja liikuntaelimistön kivuista tai fyysistä rajoitteista - tai haluat parantaa suorituskykyäsi - olet tullut oikeaan osoitteeseen. Egoscue-menetelmällä voit palauttaa kehoosi tasapainon sekä päästä tavoitteisiisi turvallisesti ja pysyvästi ilman lääkkeitä, leikkauksia tai manipulaatiohoitoja.

Lue lisää...

Blogi

29.10.2010 - Viljat: ihmiskunnan kaksiteräinen miekka
Robb Wolf'n uusi paleo-ruokavaliokirja ilmestyi alkusyksystä. Mielestäni kaikkien omasta hyvinvoinnistaan huolehtivien pitäisi se lukea, jos vain englanninkielentaito riittää. Onneksi tämäkään ei ole hidasteena kirjan viljoja käsittelevän kappaleen osalta, koska toimintaterapeutti Meri Pekkanen on kirjailijan luvalla julkaissut suomennoksen blogissaan. Käy lukemassa se täältä.

Janne

26.10.2010 - Keskivartalo kuin lankku
Taas urheiluhallilla ja kuntosalilla pyörähtäessäni näin useamman henkilön "vahvistamassa" keskivartalon lihaksiaan liikkeellä nimeltä lankku. Itseasiassa näin henkilöitä vahvistamassa huonoa ryhtiä: kyfoottista rintarankaa, eteen työntyvää päätä, eteenpyöristyneitä sekä sisään kiertyneitä olkapäitä. Asennossa näyttää myös olevan helppo olla pitkään, koska se on tuttu asento, mutta... What's the point? Kuka tällaista liiketekniikkaa vielä opettaa urheilijoille ja kuntoilijoille? Näin suoritettuna lankku vain lisää selkävaivoja, olkapään pinnetiloja, päänsärkyä ja lukemattomia muita ongelmia. Ei näin:
Lankku Vahva keskivartalo = toiminnallinen ryhti. Korjaa ensin asento ja vahvista vasta sitten. Jos haluat voimakkaan keskivartalon, lankku voi olla oikein suoritettuna yksi työkaluistasi, mutta ensin kuormanivelet pitää saada linjattua oikeisiin asentoihin suhteessa toisiinsa. Lihasten voimantuottokyky on täysin riippuvainenn niiden lähtö- ja kiinnityskohtien etäisyydestä toisiinsa. Jos olkapäät työntyvät eteen tai ylävartalo on kiertynyt, ei yksikään keskivartalon lihaksista toimi enää optimipituudellaan henkilön liikkuessa. Syvät vatsalihakset, eli vinot ja poikittainen vatsalihas, kiinnittyvät rintakehän ja lantiokorin luisiin rakenteisiin, mutta myös pehmytkudosten kautta mm. olkapäätä stabiloiviin lihaksiin, joten näiden kaikkien asento ja toiminta vaikuttaa lopputulokseen.

Olen monta kertaa törmännyt samaan tulokseen opettaessani urheilijalle lankun Egoscue-versiota: vapinaa, ähinää, lantion roikkumista liian lähellä maata toistuvasta huomauttamisesta huolimatta, hikoilua ja toive: "joko saa lopettaa". Tämä siis henkilöillä, jotka ovat tottuneet tekemään pitkiä toistoja edellä olevan kuvan lankussa. Miksi? Koska meidän lankussa olkapäiden ei anneta kompensoida heikkojen tai huonosti koordinoitujen keskivartalon lihasten puolesta. Keskivartalon lihaksisto pakotetaan näin toiminnalliselle lihaspituudelle, ja koska se ei ole tottunut tekemään töitä tällä pituudella, on tuloksena heikko suorituskyky. Toisaalta yllätys on monesti suuri, kun jaksaa vetää läpi lankun kaikki neljä asentoa, neljän kierroksen verran: "kylläpäs olo tuntuu ryhdikkäältä ja kevyeltä!"

Janne

13.10.2010 - Egoscue-menetelmän prosessi
Pete Egoscue Pete Egoscue:
"Me emme ole New Age-mäisiä. Viestimme on ajaton - me emme sitä keksineet. Me lähdemme liikkeelle odotuksista ja sanomme: "Tämä on prosessi. Se on kipua, ei kipua -prosessi. Yritetään saada ajatuksesi irti kivusta ja siirrettyä ne elämääsi." Kaikki asiakkaamme tulevat suosittelijoiden kautta. He odottavat sisään tullessaan, että me saamme heidän kipunsa loppumaan. Me mahdollistamme heille ilmapiirin ja prosessin, jossa he tulevat riittävän itsevarmoiksi ajattelutavoissaan, puheessaan, maneereissaan ja ryhdissään, jotta he tietävät hallitsevansa itse viisauden, työkalut, energian ja ajan korjata vaivan syy.

Askel askeleelta, pessimismi korvautuu optimismilla, välittömyys pitkäjänteisyydellä, ponnistelu tavoittelulla, epäröinti päättäväisyydellä, syyllisyys vastuulla, tyhjyys vaalimisella, uupumus oivalluksella. Viesti on hyvin yksinkertainen, hyvin voimakas: Sinä tiedät ja olet aina tiennyt. Älä anna kenenkään sanoa, ettet tietäisi. Tiedät, kunhan pystyt rauhoittamaan mielesi. Palaa nykyhetkeen. Sinä olet asiantuntija. Olet aina ollut ja tulet aina olemaan."


Suosittelen lukemaan edellisen lainauksen ajatuksen kanssa, mikäli haluat oivaltaa mistä mm. Egoscue-menetelmässä on pohjimmiltaan kyse. Et voi onnistua pääsemaan lopullisesti eroon kivuista ja rajoitteista, etkä varsinkaan löytämään mielenrauhaa, ellet käy jollakin tapaa läpi edellä kuvattua prosessia tai "matkaa". Voit kulkea parantajalta toiselle ja asiantuntijalta kolmannelle vaikka läpi koko loppuelämäsi pääsemättä koskaan perille, jos et oivalla prosessin ydinviestiä.

Jos matkasi on kesken tai ei ole vielä alkanutkaan, olet erittäin altis kivun uusiutumiselle, uusien kipujen ilmaantumiselle, terveyden progressiiviselle heikentymiselle, turhautumiselle, vastuun välttelylle, masennukselle ja monille muille lainauksessakin mainitulle asialle. Tässä myös syy, miksi tarvitaan kahdeksan käyntiä tai joskus 16. Jos luulet onnistuvasi käymään prosessin läpi yhdellä tai kahdella käynnillä, mietippä uudestaan. Jos edellä mainittu lainaus meni ns. vähän yli hilseen, on vielä todennäköisempää, että olet vasta matkasi alussa.

Sijoita siis itseesi edes tämän verran, äläkä lykkää aloittamista tulevaisuuteen. Elä hetkessä. Olet kyllä sen arvoinen. Olet arvokkaampi kuin 40 tuuman LCD-TV tai viikonlopun lomamatka Rukalle. TV täytyy uusia 10 vuoden sisällä ja lomamatkasta ei jää kuin muistoja, mutta prosessin läpikäynti tuo mielenrauhan ja vapauden elää ilman pelkoja ja muita rajoittavia ajattelutapoja.

Janne

8.10.2010 - Luonnollisesti avojaloin
Avojaloin juokseminenko vaarallista? Harvardin professori on eri mieltä, ja näyttää askel olevan eri kevyen näköistä verrattuna keskiverto lenkkeilijään, joita näkee tienvarsia kuluttamassa paksupohjaiset lenkkarit jalassaan.



Lue lisää sopivien kenkien valinnasta vaikkapa tästä artikkelista.

Janne

4.10.2010 - Niska-/hartiakipu ja ummetus
Voiko niska-hartiaseudun kivulla ja ummetuksella olla yhteys? Kyllä voi. Mikä onkaan se yhteinen tekijä? Hengitys. Hyvin harva ihminen ajattelee hengittämistä, koska... no, se tapahtuu ajattelematta yli 20 tuhatta kertaa vuorokaudessa. Toisaalta hengittää voi monella eri tavalla, ja tämä onkin se ratkaiseva tekijä. Nykyisin valtaosa ihmisistä, erityisesti istumatyöntekijät, hengittävät paradoksaalisesti eli vastakkaisella liikerytmillä kuin mikä on normaalia. He ovat ns. hartiahengittäjiä eli käyttävät hengittämiseen käytännössä vain keuhkojen yläosia: sisäänhengityksellä hartiat ja ylärintakehä nousevat ylöspäin. Mikä saa aikaan tämän liikkeen? Arvasit oikein: hartialihakset. Onko tällainen, vain keuhkojen yläosia (alle puolet kapasiteetista) käyttävä, hengitystapa sitten taloudellista? Ei tietenkään ole, ja hartiahengittäjät saattavatkin joutua hengittämään jopa 40 tuhatta kertaa päivässä. Ja kaikki tämä ylimääräinen työ tapahtuu hartialihaksilla! Onko kummakaan että hartiat ovat jumissa?

Samanaikaisesti rintakehän alaosissa ja vatsan alueella ei tapahdu hengityksen vaikutuksesta heillä juuri yhtään mitään. Vertaa tätä tilanteeseen, jossa hengitys on normaalia palleahengitystä, eli rintakehän alaosat ja vatsa laajenevat sisäänhengityksellä ulospäin (ja vatsaontelon sisäinen paine kasvaa). Tällöin riittää 20 tuhatta sisäänhengitystä päivässä, mutta positiivisena sivuvaikutuksena vatsaontelon sisäelimiin kohdistuu 20 tuhatta hierovaa liikettä vuorokaudessa. Kumalla hengitystavalla vatsaontelossa sijaitsevan suoliston toiminta on sujuvampaa? Voiko huonoryhtinen henkilö, jolla on vielä lisäksi monesti hengitysteiden liiallisesta supistumisesta ja liman erityksestä johtuvaa ahtaumaa (ravitsemustekijät), hengittää oikein ja välttyä seurauksilta? Mitä ummetus saakaan aikaan jatkuessaan vuosikymmeniä? Tiedät kyllä vastaukset. Opetus: kaikki elimistön toiminnot liittyvät toisiinsa. Lihaksiston toiminta vaikuttaa tuki- ja liikuntaelimistön lisäksi kaikkiin muihinkin järjestelmiin: hengitys-, ruoansulatus-, verenkierto- ja muut järjestelmät ovat kaikki osa samaa kokonaisuutta.

Janne

1.10.2010 - 3-vuotissynttärit
Haluan kiittää asiakkaitani Tasapainopisteen 3-vuotissynttäreiden johdosta uuden palvelumuodon, Skype-konsultaatioden, käyttöönotolla sekä viikon ajan voimassa olevilla tarjoushinnoilla. Tarjoushinnat löytyvät Palvelut-sivulta ja ovat siis voimassa viimeistään 7.10. tehdyissä ajanvarauksissa tai Verkkopalvelutilauksissa (kerrothan kavereillesikin niin voit saada itsellesi myös jopa täysin ilmaisia käyntejä).

Tämän lisäksi julkaisen tänään uuden videon Seisten käsien pyöritykset nimisestä liikkeestä, joka on erittäin hyvä taukoliike vaikkapa istumatyötä tekevälle, mutta myös yleinen päivittäisessä lihastasapainoharjoittelussa käytetty harjoite. Tämä liike on myös erittäin helppo suorittaa väärin, jolloin vaikutus jää vähäiseksi verrattuna oikeaan suoritustekniikkaan, joten kannattaa tarkistaa videon vinkit, vaikka olisit jo kokenutkin eskoilija. Liikunnallista syysviikonloppua kaikille!



Janne

Selaile vanhoja blogimerkintöjä kuukausittain:
Lokakuu 2010
Syyskuu 2010
Elokuu 2010
Heinäkuu 2010
Kesäkuu 2010
Toukokuu 2010
Huhtikuu 2010
Maaliskuu 2010
Helmikuu 2010
Tammikuu 2010
Joulukuu 2009
Marraskuu 2009
Lokakuu 2009
Syyskuu 2009
Elokuu 2009
Heinäkuu 2009
Kesäkuu 2009
Toukokuu 2009
Huhtikuu 2009
Maaliskuu 2009
Helmikuu 2009
Tammikuu 2009
Joulukuu 2008
Marraskuu 2008
Lokakuu 2008
Syyskuu 2008
Elokuu 2008
Heinäkuu 2008
Kesäkuu 2008
Toukokuu 2008
Huhtikuu 2008
Maaliskuu 2008
Helmikuu 2008
Tammikuu 2008
Joulukuu 2007
Marraskuu 2007
Lokakuu 2007

Valid XHTML 1.0 Strict