Käyttäjänimi: Salasana:

Tervetuloa Tasapainopisteeseen!

Jos kärsit tuki- ja liikuntaelimistön kivuista tai fyysistä rajoitteista - tai haluat parantaa suorituskykyäsi - olet tullut oikeaan osoitteeseen. Egoscue-menetelmällä voit palauttaa kehoosi tasapainon sekä päästä tavoitteisiisi turvallisesti ja pysyvästi ilman lääkkeitä, leikkauksia tai manipulaatiohoitoja.

Lue lisää...

Blogi

21.11.2008 - Lihasmuisti
Timppa kyseli lihasmuistin kehitty(/ä)misestä, joten tässpä aluksi yleisiä ajatuksia aiheesta. Lihasmuisti-termiä käytetään joskus hieman eri tarkoituksissa; esim. urheilussa puhutaan joskus lihasmuistin mahdollistavan harjoitustauon jälkeen nopean paluun suorituskyvyssä lähes samalle tasolle kuin ennen taukoa. Yksittäisellä lihaksella on myös tavallaan muisti, jonka avulla se käyttäytyy eri tavalla eri tilanteissa; esim. kun lihasta nopeasti venytetään, varastoituu siihen energiaa, joka tehostaa sitä seuraavan supistumisen voimantuottoa jne. Yleensä lihasmuistilla kuitenkin tarkoitetaan motorista oppimista eli esim. sitä kun lapsi oppii yrittämisen ja erehdyksen kautta käyttämään kaikkia lihaksiaan vasteena ympäristön ärsykkeisiin. Lihasmuisti pitää sisällään siis sen miten liikumme - mitä niveliä ja lihaksia käytämme tietyn tavoitteen saavuttamiseksi.

Muisti käsitteenä mahdollistaa tietenkin myös sen, että jos jotakin asiaa (tai tässä: lihastoimintoa) ei tarvita pitkään aikaan se voi unohtua. Jos emme pitkään aikaan esim. käytä rintarangan tai olkapäiden täyttä liikelaajuutta, unohtuvat nämä toiminnot ja niihin tarvittavat lihakset alkavat heikentyä. Koska keho ei enää muista miten käyttää näitä toimintoja (virhetoiminto), joutuu se kompensoimaan kun seuraavan kerran tarvitsisikin nostaa jotain pään yläpuolelle tai heittää palloa tms. Syntyy uusi lihasmuisti (kompensaatio), joka voi olla rakenteita virheellisesti kuormittava, ja johtaa kipuihin. Onneksi prosessi toimii myös toiseen suuntaan, eli virheellinen lihasmuisti voidaan korvata sopivia liikkeitä toistamalla alkuperäisellä ja oikealla. Toistoja tarvitaan säännöllisesti ja niiden täytyy tietenkin olla huolellisesti suoritettuja haluttujen tulosten saamiseksi. Yrityksen ja erehdyksen kauttakin tavoitteeseen voi päästä, mutta tie voi olla kivinen kuten varmasti kaikki kävelemään opettelevaa lasta seuranneet ovat havainneet. Egoscue-menetelmä tarjoaa täsmälääkkeen lihasmuistidementiaan.

Toivottavasti yllä oleva vastasi ainakin osittain kysymykseen, mutta lisää saa minulle toki lähettää.

Janne

11.11.2008 - Nivelreuma
Päivämäärä on pelkkiä ykkösiä ja aiheena nivelreuma. Nivelreuma on monimutkainen autoimmuunisairaus (kehon kyky erotella vieraat proteiinit sen omista on häiriintynyt, jolloin immuunijärjestelmä hyökkää omien kudosten kimppuun), johon liittyvät jatkuva nivelkalvon (nivelen voiteluainetta tuottava rakenne) tulehdus, paikallinen luun ja ruston vaurioituminen ja monet systeemiset muutokset, jotka voivat aiheuttaa toimintakyvyn häiriöitä. Jopa prosentilla väestöstä on diagnosoitu tämä sairaus ja naisilla 2-4 kertaa useammin kuin miehillä. Kuulostaa pahalta, mutta toivoa ei kannata menettää vaikka sinulla olisi tämä nimike takataskussasi. Ensimmäinen kysymys joka minulla nousee mieleen on se, että onko kipu jatkuvaa 24 tuntia vuorokaudessa? Jos ei, kivun syy ei ole ainakaan kokonaan nivelreumassa vaan myös nivelen asennossa ja toiminnassa. Toinen kysymys: miksi nivelreuma iskee juuri tiettyyn niveleen, joka vaihtelee henkilöttäin? Egoscue-menetelmän näkökulmasta nivelreuma iskee yllättävän usein niveleen, jonka liikkumiskyky on rajoittunut lihaksiston virhetoiminnan seurauksena. Vähän liikettä, vähän aineenvaihduntaa nivelraossa, vähän ravintoaineita ja happea kudoksille, jne. Noidankehä on valmis. Nivelreuman hoidossa on siis välttämätöntä korjata tuki- ja liikuntaelimistön normaali toiminta oireista eroon pääsemiseksi.

Sanotaan kuitenkin, että olet korjannut lihasepätasapainot ja jäljellä on vielä lievää oireilua. Mistä tämä voisi johtua? Miksi kehon immuunijärjestelmä hyökkää omia kudoksia vastaan? Tämä johtuu ympäristöllisistä tekijöistä, joita kohdistuu kehoon mm. ravinnon välityksellä. Perimä määrää myös mm. immuunipuolustukseen osallistuvien antigeenien rakenteen. Toisilla tämä rakenne altistaa helpommin virhetulkinnoille kuin toisilla, mutta on olemassa eräitä ravinnon mukana kehoon tulevia proteiinimolekyylejä, jotka johtavat virhetulkintaan selvästi helpommin kuin muut. Siksi näiden proteiinien saantia välttämällä voidaan saada hyviä tuloksia niin ennaltaehkäisyssä kuin myös hoidossa. Ravinnon sisältämien lektiinien on todettu tutkimuksissa olevan tällaisia haittavaikutuksia sisältäviä aineita. Suoliston ja nivelten tulehdustilan välillä vallitsee voimakas korrelaatio. Suoliston tulehdustila lisää sen läpäisevyyttä erilaisille suurille molekyyleille ja jopa bakteerien osille, joiden ei ole tarkoitettu siirtyvän sellaisenaan verenkiertoon. Nämä voivat aiheuttaa immuunireaktion, joka johtaa nivelreumaan tai muihin autoimmuunisairauksiin. Lektiinejä löytyy erityisen runsaasti mm. palkokasveista (pavut, herneet, maapähkinät, jne.) ja viljatuotteista (vehnä, riisi, jne.) Karsimalla ravinnosta pois lektiinien lähteet ja hoitamalla tuki- ja liikuntaelimistön toiminta kuntoon harjoittelulla, voidaan nivelreumakin saada kuriin.

Lähteenä mm. Cordain, L. ym. 2000. Modulation of immune function by dietary lectins in rheumatoid arthritis. British Journal of Nutrition 83, 207-217.

Janne

6.11.2008 - Kestävyysjuoksu
Janne Holmenin haastattelu tämän viikon Sportmagasinet-ohjelmassa herätti muutamia kysymyksiä. Kaimaltahan oli syyskuusssa operoitu vasemman jalan akillesjänne (oikean jalan akilles operoitu muutama vuosi aiemmin). Aiheuttiko kova kestävyysjuoksuharjoittelu akillesvaivat, ja korjasiko leikkaus vaivan syyn? Miksi (ainakin minun silmään) Jannen juoksu näyttää edelleen kuin kenen tahansa 50+ -vuotiaan toimistotyöntekijän köpöttely (pää työntynyt eteen, vartalon voimakas etukumara, lonkkanivelten lähes olematon ojentuminen, polvien valgus, lonkkanivelten sisäkierto ja jalkaterien ulkokierto)? Pappaliikkumisen tuntu ei ainakaan vähentynyt kun maratoonariamme näytettiin kuntosalilla vaappumassa "elliptisellä" eli käytännössä vahvistamassa tohtorin väitöskirjan kirjoittamisessa fleksioon jäykistyneitä niveliä entisestään tähän asentoon.

Minun tulkinta akillesjänteen vaivoista on ainakin tässä tapauksessa selvääkin selvempi, eikä se tule häviämään leikkaamalla oirekohtaa. Samoin polvet ja selkä ovat todella kovilla juostessa tuollaisessa asennossa. Tehoja menee harakoille valtavat määrät verrattuna tilanteeseen, jossa kuormanivelet toimisivat hyvässä linjauksessa toisiinsa nähden. Ojentuneempi rintaranka antaisi myös keuhkoille lisätilaa laajentua vapaasti, mutta vielä tärkeämpää olisi koko kineettisen ketjun osallistuminen iskunvaimentamiseen tuhansien ja taas tuhansien lenkillä otetun askeleen vastaanottamiseksi. Toivottavasti analyyttinen ja viisas tohtorismiehemme ulottaisi analyyttisyyden myös kroppansa toimintaan tai sen toimimattomuuteen ja tekisi asialle jotain ennen kuin juoksu-ura päättyy "vanhan miehen vaivoihin".

Janne

3.11.2008 - Ravintopäivitys
Ravintoartikkeli sai pienen päivityksen. Lisäksi alla on amerikankielentaitoisille mukava pieni videonpätkä kehon parantumiskyvystä, ja vieläpä tiedemiehen suusta kuultuna. Kannattaa katsoa vaikka osa tiedosta onkin jo hieman vanhentunutta, eivätkä ravintosuositukset välttämättä ole aivan ajantasalla (huomattavasti parempia ne kuitenkin ovat kuin keskimäärin ihmisravinto nykyään).



Janne

Selaile vanhoja blogimerkintöjä kuukausittain:
Lokakuu 2010
Syyskuu 2010
Elokuu 2010
Heinäkuu 2010
Kesäkuu 2010
Toukokuu 2010
Huhtikuu 2010
Maaliskuu 2010
Helmikuu 2010
Tammikuu 2010
Joulukuu 2009
Marraskuu 2009
Lokakuu 2009
Syyskuu 2009
Elokuu 2009
Heinäkuu 2009
Kesäkuu 2009
Toukokuu 2009
Huhtikuu 2009
Maaliskuu 2009
Helmikuu 2009
Tammikuu 2009
Joulukuu 2008
Marraskuu 2008
Lokakuu 2008
Syyskuu 2008
Elokuu 2008
Heinäkuu 2008
Kesäkuu 2008
Toukokuu 2008
Huhtikuu 2008
Maaliskuu 2008
Helmikuu 2008
Tammikuu 2008
Joulukuu 2007
Marraskuu 2007
Lokakuu 2007

Valid XHTML 1.0 Strict