Käyttäjänimi: Salasana:

Tervetuloa Tasapainopisteeseen!

Jos kärsit tuki- ja liikuntaelimistön kivuista tai fyysistä rajoitteista - tai haluat parantaa suorituskykyäsi - olet tullut oikeaan osoitteeseen. Egoscue-menetelmällä voit palauttaa kehoosi tasapainon sekä päästä tavoitteisiisi turvallisesti ja pysyvästi ilman lääkkeitä, leikkauksia tai manipulaatiohoitoja.

Lue lisää...

Blogi

30.11.2007 - Kehon viisautta
Edellisen blogimerkinnän syvällinen sanoma oli siis tämä: sinä tiedät omasta terveydestäsi enemmän kuin kukaan muu asiantuntija maailmassa. Vasta kun tämän oivaltaa, pystyy ottamaan lopullisesti vastuun omasta terveydestään ja itsenäisesti hoitamaan sekä ylläpitämään saavutetun terveydentilan. Esimerkiksi itse aloitin lihastasapainoterapian mielessäni vain tavoite päästä eroon penikkataudista sekä alaselän kivuista (muista oireista viis). Ihmettelin kuinka saamani ohjelmat eivät suoraan keskittyneetkään ongelma-alueille. Vasta kun huomasin, että alaselän kireydentunne ja penikkataudin oireiden voimakkuus olivat suoraan yhteydessä toisiinsa, alettiin päästä ajatusleikissä pidemmälle. Penikkatauti johtuikin alaselän ja lantion yhteistoiminnan häiriöstä, jolloin alapuolen niveletkään eivät kyenneet toimimaan synkronisoidusti koko kineettisen ketjun kanssa. Kun lantiokori ja koko selkäranka saatiin toimimaan oikeassa "rytmissä", pääsivät myös lonkkanivelet, polvinivelet ja nilkkanivelet parempaan asentoon ottamaan vastaan iskuja ilman rasituksen kohdistumista yhteen pisteeseen. Kun koko kineettinen ketju toimii "iskunvaimennuksessa", ei vammoja pääse syntymään läheskään niin helposti.

Janne

28.11.2007 - Liikkeitä vai enemmän?
"Mikä venytys tai liike auttaisi Osgood-Schlatteriin, Bakerin kystaan, lonkan busriittiin, skolioosiin, häntäluun kipuun tai Mortonin neuroomaan?" Tämän tyyppinen kysymys on yleensä ensimmäinen, jonka näille sivuille eksyvä esittää minulle. Tämä on tietenkin ymmärrettävää, sillä kipu on voimakas huomionherättäjä ja se halutaan tukahduttaa. Ohjaankin yleensä ensin kokeilemaan sivuilta löytyviä ensiapuliikkeitä paristakin eri syystä. Ensinnäkin ne ovat yleensä yllättävän tehokkaita, mutta ennen kaikkea siksi, että henkilö huomaisi ettei oireen syy (yleensä) ole siellä missä kipu on. Esimerkiksi olkapääkipuun tarkoitetut liikkeet eivät sisällä yhtään olkapäälle spesifiä liikettä, vaan työ keskittyy lantion alueen lihaksille. Tämä siksi että neutraalimpi lantion asento mahdollistaa olkapäiden asennon muuttumisen, mikä helpottaa oireita.

Mikseivät ensiapuliikkeet toimi kaikilla? Koska meillä jokaisella on omat yksilölliset historiamme, elinympäristömme, työmme ja harrastuksemme, jotka ovat muokanneet kehon toiminnan tietyn tyyppiseksi. Annetut liikkeet on valittu yleisimmin oireen taustalla olevan virheasennon tai kompensaation lievittämiseksi, mutta jos taustalla onkin erityyppinen ongelma, jää apu vähäiseksi. Tätä seuraa tietenkin kysymys: "Kokeilin ensiapuliikkeitä, mutta ne eivät auttaneet. Mikä venytys tai liike auttaisi Osgood-Schlatteriin, Bakerin kystaan, lonkan busriittiin, skolioosiin, häntäluun kipuun tai Mortonin neuroomaan?" Ok, en siis saanut sanomaa välitettyä ymmärrettävänä perille. Kerrataan vielä: oire ei määrää liikkeiden valintaa. Kokeile tehdä annetut liikkeet uudestaan, mutta tällä kertaa ajatuksella. Ovatko liikkeet helppoja vai huomaatko etteivät nivelet tahdo johonkin asentoon taipua? Missä tunnet liikerajoituksen tai lihastyön? Vastaukset mm. näihin kysymyksiin ohjaavat oireiden taustalla olevien syiden lähteille.

Jos huomaat esimerkiksi, että olkapääkipuliikkeitä tehdessäsi alaselkä ei suostu kunnolliselle notkolle toisessa liikkeessä, vaan pysyy lautana keskiselän tehdessä työn, on syy kipuun todennäköisesti lantion toiminnan rajoitteissa. Nämä rajoitteet (eli virhetoiminnot) eivät mahdollista liikkeen tekemistä oikein, jolloin myös liikkeen vaikutus jää huonoksi. Tarvitaan siis ensin toisia liikkeitä rajoitteen korjaamiseksi. Kuten varmasti jo nyt huomaat, ei Egoscue-menetelmässä ole kyse liikkeiden tekemisestä vaan ajatusprosessista niiden taustalla. Liikkeiden valinta perustuu täysin yksilön toiminnan puutteisiin ja vahvuuksiin, koska oire ei ole sama asia kuin oireen syy. Yleensä henkilö itse tietää jo alunperinkin missä syy on ja mitä kannattaisi tehdä, mutta koska oire vie kaiken huomion, ei omia vaistoja kuunnella.

Yleensä seuraava kysymys kuuluukin suurin piirtein näin: "Mikä venytys tai liike auttaisi Osgood-Schlatteriin, Bakerin kystaan, lonkan busriittiin, skolioosiin, häntäluun kipuun tai Mortonin neuroomaan?" :)

Janne

23.11.2007 - Muna vai ankka?
Kumpi tulee ensin: vaappuva ja rajoittunut kävely vai lonkan/polven/nilkan nivelrikko eli nivelruston kuluma (tai bursiitti tai...)? Perinteinen käsitys kertoo, että ruston kuluma aiheuttaa muutokset kävelyssä, kun henkilö pyrkii näillä muutoksilla välttämään nivelen kulunutta kohtaa. Kuoppaisella tiellä siis pyritään väistelemään kuoppia tasaisen kyydin mahdollistamiseksi. Tämä olisi siis käsityksen mukaan kompensatorinen muutos kävelyssä kivun välttämiseksi tai minimoimiseksi. Egoscue-menetelmä näkee asian kuitenkin päinvastaisesti, eli rajoittunut ja virheellinen nivelen toiminta johti sen epätasaiseen rasitukseen, ja tämä johti lopulta sen kulumiseen. Itse nivelruston kuluma ei edes välttämättä aiheuta kaikkia kipuja, vaan niveltä ympäröivät ylirasittuneet lihakset ja puristuksiin jäävät hermot saavat aikaan oireet.

Menetettyä rustoa on vaikea saada takaisin, mutta nivelen toimintaan voidaan vaikuttaa positiivisesti lihasten harjoittamisella. Mitä lähemmäs normaalia nivelen toimintakyky palautetaan, sitä vähemmän kipuja ja lisäkulumaa. Riittävän ajoissa asiaan puuttumalla voidaan välttää kalliita ja harrastamista entisestään rajoittavia tekonivelleikkauksia. Asialle voi ja kannattaa kuitenkin tehdä myös jotain, vaikka olisi jo nivelen käynyt vaihdattamassa. Kivut eivät nimittäin monesti täysin katoakaan tai ne siirtyvät seuraavaan niveleen. Yleensä nämä muut oireet ovat kyllä läsnä jo ennen leikkausta. Ne eivät vain ole mielessä, koska lonkkakipu on etusijalla.

Selkäkipu on tyypillinen seuralainen, ja juontaa tässä tapauksessa juurensa samasta syystä kuin lonkkakipukin eli rajoittuneesta lonkkanivelen liikelaajuudesta. Kompensaationa keho nimittäin käyttää usein kiertoliikettä, ja tällä kertaa lantiokorin liike voi lisääntyä, mikä aiheuttaa lannerangan ylimääräisen kiertymisen jne. Myös hartioissa ja käsien liikkeissä näkyy seurauksia, mikä voi aiheuttaa mitä eriskummallisempia oireita myös yläraajoihin. Nämä muutokset jäävät kuitenkin yleensä huomaamatta, kiitos magneetti- ja röntgenkuvien. Niillä nähdään kyllä tarkasti seuraukset kipukohdassa, muttei taustalla vaikuttavia syitä. Merkit 75-vuotiaana suoritettavasta tekoniveloperaatiosta saattoivat olla näkyvissä jo 50 vuotta aiemmin.

Janne

17.11.2007 - Virheasennot ja kompensaatiot
Yksi kysymys joka nousee monesti esille uusien asiakkaiden kanssa liittyy virheasennon/-toiminnon ja kompensaation eroon. Määritellään ensin molemmat. Virheasento = toiminnallinen tai rakenteellinen poikkeama optimaalisesta tuki- ja liikuntaelimistön asetelmasta, jossa ns. kuormanivelet (nilkat, polvet, lonkat ja olkapäät) asettuvat samalle pystysuoralle seistessä. Esimerkkejä: rintarangan fleksio (eli ylikorostunut kyfoosi), lantiokorin kallistuminen taakse tai eteenpyöristynyt olkapää. Vastaavasti virhetoiminto tarkoittaa jonkin nivelen tai nivelten poikkevaa toimintaa tai liikerataa esim. kävelyssä, kyykistymisessä tai yhden käden heittoliikkeessä.

Kompensaatio (tai substituutio eli "vaihtaminen") tarkoittaa normaalista poikkeavan liikemallin käyttämistä tehtävän suorittamiseksi virheasennon/-tominnon estäessä alkuperäisen suoritustavan. Toisaalta kompensaatio tarkoittaa myös virheasennosta johtuvaa toisen kehonosan virheasentoa (esim. lantiokorin kallistuminen eteen johtaa yleensä lannerangan lordoosin suurentumiseen) tai lihastasolla heikon päälikuuttajalihaksen korvautumista synergistillä (eli lihaksella, jonka toiminta muistuttaa alkuperäisen lihaksen toimintaa tietyin eroin). Esimerkkejä: lonkan, lantiokorin ja/tai lannerangan epävakaus johtaa rintarangan kompensatoriseen jäykistymiseen fleksioasentoon, kireä lonkankoukistaja ei mahdollista polven täydellistä ojentumista kävelyssä/juoksussa tai lantiokorin kallistuminen pystysuunnassa johtaa myös hartialinjan kallistumiseen.

Kompensaatio on siis seurausta alkuperäisestä virhetoiminnosta, jonka syynä voivat olla ympäristölliset tekijät ja/tai vamman aiheuttama tila. Toisaalta kauan jatkuessaan kompensaatio voi muuttua pysyväksi eli virhetoiminnoksi, ja aiheuttaa taas uusia ja uusia kompensaatioita ketjureaktion tavoin. Egoscue-menetelmässä tätä vyyhtiä lähdetään purkamaan juurta jaksaen tarkastelemalla henkilön ryhtiä (virheasennot), kävelyä ja muita toiminnallisia testejä (virhetoiminnot ja kompensaatiot) ja päättelemällä kaikesta saatavilla olevasta informaatiosta hoidon aloituspiste. Kaikkea ei voida hoitaa kerralla johtuen kompensaatioiden kerrostumisen alleen peittävästä vaikutuksesta, mutta kuorimalla näitä kerroksia yksi kerrallaan, päästään kuitenkin lopulta ongelman ytimeen ja saavutetaan pysyviä tuloksia.

Janne

13.11.2007 - Liikunta ja fibromyalgia
Uusi tutkimus kertoo jälleen liikunnan parantavista voimista, tällä kertaa fibromyalgian hoidossa. Tutkimus osoittaa kuinka kävelyä, venyttelyä, voimaharjoittelua sekä koulutusta sisältävä ohjelma vähensi selvästi osallistujien oireita. Lisäksi koehenkilöiden fyysinen ja sosiaalinen toimintakyky parantuivat, mielenterveys koheni, väsymys sekä masennus vähenivät ja itsetunto parani. Lähde: Shankar, P. 2007. Group Exercise, Education, and Combination Self-management in Women With Fibromyalgia. Archives of Internal Medicine, Nov. 12, vol 167, 2192-2200.

Fibromyalgia tarkoittaa kehon pehmytkudosten selittämättömiä kipuja, ja siihen liittyy monesti myös mm. henkistä väsymystä. Hienoa nimikettä ei kuitenkaan kannata pelästyä sillä sen parantaminen on mahdollista kokonaisvaltaisella elämäntaparemontilla, johon kuuluvat liikunnan lisäksi myös ravinto sekä henkistä hyvinvointia kohentavat tekijät kuten stressinhallinta. Kyseessä ei taaskaan ole sairaus vaan elimistön tila, jonka ympäristötekijät ovat saaneet aikaan.

Fibromyalgia kuuluu käytännössä samaan kastiin korkean verenpaineen ja muiden nyky-yhteiskunnan vitsauksien kanssa, joita ei esiinny luonnonkansojen keskuudessa. Lähde: Aird, W.C. 2007. Endothelial Biomedicine. Cambridge University Press, NY.

Janne

8.11.2007 - Artikkelipäivitys
Päivitys kenkiä käsittelevään artikkeliin. Löytyyhän niitä Free:tä vastaavia tuotteita, ja vieläpä suomalaista tekoa (Feelmax Footwear). Näitä en ole vielä testannut, mutta kerron heti kokemuksistani kun saan moiset käsiini.. tai siis jalkoihini.

Janne

5.11.2007 - Heikko selkä vai heikko asento?
Jos alaselkä tuntuu jatkuvasti väsyneeltä ja särkevältä, tulee monella mieleen että alaselän lihakset tarvitsevat vahvistamista. Ei muuta kuin punttisalille selänojennusliikettä tekemään, vai? En suosittelisi. Edellä mainitut oireet kun ovat tyypillisiä lannerangan ylikorostuneesta lordoosista (eli notkosta) kärsivillä, ja havaittu heikkous ei johdu alaselän lihasten heikkoudesta, vaan lantion ja lannerangan mekaanisesti heikosta asennosta. Tällöin alaselän lihakset ovat yleensä voimakkaita ja kireitä, ja niiden vahvistaminen voi jopa pahentaa tilannetta. Heikkoudentunne johtuu paremminkin kireyden ja ylimääräisen staattisen lihasjännityksen heikentämästä verenkierrosta alueella, jolloin lihakset kärsivät hapenpuutteesta.

Seuraava looginen siirto onkin vatsalihasten treenaaminen, mikä kuitenkin tuo yleensä yhtä laihoja tuloksia. Tämä taas johtuu monesta asiasta; mm. väärälaisista "vatsalihasliikkeistä" jotka vahvistavatkin vain jo ennestään kireitä ja voimakkaita lonkankoukistajia sekä vetävät rintarankaa kyfoottiseen asentoon. Toinen syy on kokonaisuuden unohtaminen, eli kun puhutaan eteen kallistuneesta lantiokorista, on myös tälle ryhtimuutokselle olemassa jokin syy, miksi keho sen haluaa tuossa asennossa pitää. Se voi olla suoraa seurausta elämäntyylin aiheuttamista lihasepätasapainoista, mm. lonkankoukistajien kiristymisestä johtuvaa (virhetoiminto), mutta se voi myös olla kompensaatio lonkankoukistajien tai muiden liikkumisessa tarvittavien lihasten heikosta toiminnasta - tai se voi olla näiden yhdistelmä. Tämän vuoksi ei voida antaa yhtä ja samaa harjoitusohjelmaa kaikille tietystä oireesta tai nivelen virheasennosta kärsiville, ja odottaa oireiden katoavan jokaiselta. Pahimmassa tapauksessa saadaan aikaan jopa tilanteen heikentyminen. Kannattaakin siis ensin tutkia ja sitten vasta hutkia.

Janne

Selaile vanhoja blogimerkintöjä kuukausittain:
Lokakuu 2010
Syyskuu 2010
Elokuu 2010
Heinäkuu 2010
Kesäkuu 2010
Toukokuu 2010
Huhtikuu 2010
Maaliskuu 2010
Helmikuu 2010
Tammikuu 2010
Joulukuu 2009
Marraskuu 2009
Lokakuu 2009
Syyskuu 2009
Elokuu 2009
Heinäkuu 2009
Kesäkuu 2009
Toukokuu 2009
Huhtikuu 2009
Maaliskuu 2009
Helmikuu 2009
Tammikuu 2009
Joulukuu 2008
Marraskuu 2008
Lokakuu 2008
Syyskuu 2008
Elokuu 2008
Heinäkuu 2008
Kesäkuu 2008
Toukokuu 2008
Huhtikuu 2008
Maaliskuu 2008
Helmikuu 2008
Tammikuu 2008
Joulukuu 2007
Marraskuu 2007
Lokakuu 2007

Valid XHTML 1.0 Strict