Käyttäjänimi: Salasana:

Tervetuloa Tasapainopisteeseen!

Jos kärsit tuki- ja liikuntaelimistön kivuista tai fyysistä rajoitteista - tai haluat parantaa suorituskykyäsi - olet tullut oikeaan osoitteeseen. Egoscue-menetelmällä voit palauttaa kehoosi tasapainon sekä päästä tavoitteisiisi turvallisesti ja pysyvästi ilman lääkkeitä, leikkauksia tai manipulaatiohoitoja.

Lue lisää...

Blogi

20.4.2009 - Viikon liike - osa 2
Vielä mennään ilman videoa, mutta eiköhän sekin tässä järjesty lähiaikoina. Pitäisi nimittäin vielä hommata sopiva jalusta tuolle kameralle, että kuvaaminen onnistuisi. Sitten itse asiaan. Toimiiko hengityksesi? Otapa syvä sisäänhengitys ja pane merkille mikä liikkuu? Hartiat? Rintakehän yläosa? Jos liike tapahtuu pääosin näillä alueilla, et hyödynnä suurta osaa hengityskapasiteetistäsi ja keskivartalon tuki on heikentynyt. Tätä hengitystä kutsuttakoon pohjois-etelä-hengitykseksi, koska liike tapahtuu lähinnä apuhengityslihaksilla, ja parhaassakin tapauksessa pallea auttaa vain hieman vatsan ulospäin suuntautuvana liikkeenä. Jos haluamme koko kapasiteetin käyttöön, tarvitaan itä-länsi-hengitystä. Siinä sisäänhengitys suunnataan vatsan lisäksi kylkikaariin sivuille ja taaksepäin (munuaisten alue). Tällä liikkeellä saadaan mobilisoitua samalla kylkiluiden liikkuvuuden parantumisen kautta jäykistynyttä rintarankaa ja lisättyä keskivartalon tukilihasten toimintaa. Pelkästään hengittämällä oikein voi siis olla erittäin suuri merkitys kokonaisterveyden kannalta, mutta koska se ei automaattisesti aina onnistu, tarvitaan sopivia liikkeitä lihasmuistin palauttamiseksi. Tässä niistä yksi.

Tuolinpeitto

Tarkoitus: Edistää selkärangan pyöristymistä ja pallean toimintaa. Hengitysliike mobilisoi kasaan puristuneita kylkiluita ja avaa tätä kautta myös rintarangan toimintaa.

Ohjeet: Polvistu lattialle siten, että ylävartalo laskeutuu tuolin tms. päälle kuvan osoittamalla tavalla (aseta tarvittaessa polvien alle koroketta). Anna niskan, käsien ja jalkojen rentoutua. Hengitä alaselkään ja kylkikaariin. Tämä tapahtuu pyrkimällä ohjaamaan ilman vatsaan, jolloin tuolin estäessä tämän, alkaa liike vähitellen tapahtua selän puolella. Rentoudu ja keskity syvään sekä rauhalliseen hengitykseen n. 3-5 minuuttia.
Tuolinpeitto

Janne

15.4.2009 - Tutkimustietoa
Tänään avautui uusi kansallinen urheilututkimustietokanta julkiseen käyttöön. Tietokantaan tullee jatkossa runsaasti kotimaista tutkimustietoa mm. tutkimusraporttien ja opinnäytetöiden muodossa. Itseasiassa pari meikäläisenkin tekelettä löytyy pikajuoksun aihepiiriin liittyen. Kannattaa tutustua tietokantaan jos vaikka löytyisi omaan lajiin liittyvää ilmaista tietoa harjoittelun tueksi.

Egoscue-menetelmän toimivuudestakin on kyselty tutkimustietoa, mutta valitettavasti yhtään julkaistua tutkimusta ei ole tullut vielä tietooni. Yksi tutkimus on tietääkseni meneillään skolioosin hoidosta ja toinen julkaisematon pilottitutkimus sydänpotilaiden kuntoutuksesta on jo tehtykin. St. John's Riverside sairaalan sydänkuntoutusosastolla tehdyssä tutkimuksessa kolme kertaa viikossa suoritettu 30 min kestänyt ryhtiä korjaava harjoittelu (Egoscue) ennen kuntoutuksen aerobista harjoitusosuutta kehitti ala- ja ylävartalon voimaa, tasapainoa, notkeutta, ryhtiä, verenpainetta, arvioitua hapenottokykyä ja leposykettä. Toivottavasti tutkimus etenee lopulliseen julkaistavaan vaiheeseen saakka, ja rahoitus järjestyy vaikka tarkoituksena ei olekaan kaupata uusia ihmepillereitä massoille.

Kivun ja ryhtivirheiden sekä toiminnallisten häiriöiden väliltä sen sijaan löytyy julkaistua tutkimustietoa yleisellä tasolla runsaasti. Joitakin olen varmaankin jo esitellytkin blogissani, ja kirjoitin myös lyhyen katsauksen ensimmäisen vuoden tiedonhankintakurssin seminaarityönäni (halukkaat voivat kysyä luettavakseen). Egoscue on yksi erittäin tehokas menetelmä näiden häiriöiden korjaamiseen. Mikä erottaa Egoscuen monesta muusta ovat sen yksilöllisyys, kokonaisvaltaisuus ja yksilön vastuun sekä asiantuntemuksen korostaminen. Vaikka oireen aiheuttava toimintahäiriö näyttäisikin olevan paikallisella tasolla, pyrkii Egoscue löytämään myös syyn paikalliseen häiriöön globaalilla tasolla - koska keho toimii kokonaisuutena. Kun ongelmat on korjattu, ei matka kuitenkaan pääty, vaan jatkuu koko loppuelämän ajan, koska ongelmat alunperinkin aiheuttanut liikkumisen vähäisyys/yksipuolisuus täytyy korvata harjoittelulla nykyisessä elinympäristössämme. Tätä ei pysty kukaan ulkopuolinen asiantuntija tekemään asiakkaan puolesta, eikä tuota työtä mikään pilleri tai laite pysty korvaamaan.

Janne

11.4.2009 - Hyvää pääsiäistä!
Egoscue-liikkeiden "kuninkaan" Proggiksen tekemistä helpottavia, ja ennen kaikkea tehostavia, Torneja on valmistunut ensimmäinen myytäväksi tarkoitettu erä. Enää ei tarvitse kyhätä omia viritelmiä ja jännittää milloin rakennelma sortuu jalan alta, vaan voi keskittyä 100 %:sti rentoutumiseen. Ilman Tornia kireät lonkkaa ja polvea ympäröivät lihakset saattoivat kiertää vapaana lepäävän jalkaterän ulkokiertoon ja lisäksi vielä supinaatioon (jalkaterän ulkoreuna siirtyi eteenpäin suhteessa sisäreunaan), eli käytännössä suuri osa tehosta valui hukkaan. Torni pitää jalkaterän/nilkan tukevasti neutraalissa asennossa, jolloin liike ohjautuu tehokkaammin ketjussa nilkka-polvi-lonkka-olkapää ylöspäin. Tornipino
Myös säädettäviä vinolautoja ja eri liikkeiden tekemistä helpottavia ja standardoivia suorakulmion muotoisia tyynyjä on nyt saatavilla halukkaille. Hyvää pääsiäistä!

Janne

Selaile vanhoja blogimerkintöjä kuukausittain:
Lokakuu 2010
Syyskuu 2010
Elokuu 2010
Heinäkuu 2010
Kesäkuu 2010
Toukokuu 2010
Huhtikuu 2010
Maaliskuu 2010
Helmikuu 2010
Tammikuu 2010
Joulukuu 2009
Marraskuu 2009
Lokakuu 2009
Syyskuu 2009
Elokuu 2009
Heinäkuu 2009
Kesäkuu 2009
Toukokuu 2009
Huhtikuu 2009
Maaliskuu 2009
Helmikuu 2009
Tammikuu 2009
Joulukuu 2008
Marraskuu 2008
Lokakuu 2008
Syyskuu 2008
Elokuu 2008
Heinäkuu 2008
Kesäkuu 2008
Toukokuu 2008
Huhtikuu 2008
Maaliskuu 2008
Helmikuu 2008
Tammikuu 2008
Joulukuu 2007
Marraskuu 2007
Lokakuu 2007

Valid XHTML 1.0 Strict