Käyttäjänimi: Salasana:

Tervetuloa Tasapainopisteeseen!

Jos kärsit tuki- ja liikuntaelimistön kivuista tai fyysistä rajoitteista - tai haluat parantaa suorituskykyäsi - olet tullut oikeaan osoitteeseen. Egoscue-menetelmällä voit palauttaa kehoosi tasapainon sekä päästä tavoitteisiisi turvallisesti ja pysyvästi ilman lääkkeitä, leikkauksia tai manipulaatiohoitoja.

Lue lisää...

Blogi

30.1.2008 - Back in business
Opintomatka San Diegoon sujui hyvin (jos matkalaukun katoamista ei oteta huomioon), ja mukaan tarttui taas paljon uutta tietoa. Egoscuen päämajassa vietetty aika ei mennyt hukkaan, mikä teki puuduttavan pitkästä matkasta siedettävän. Ajatustyötä kun riitti asioiden sulatteluun koko paluumatkaksi, ja riittää vielä pitkäksi aikaa tulevaisuuteen. Kuriositeettina mainittakoon, kuinka klinikalla päivittäin liikesarjansa tekemässä käynyt Mike (sairastaa Parkinsonin tautia) osoitti, kuinka sairaudesta huolimatta voi omalla toiminnallaan vaikuttaa elämänlaatuun ja toimintakykyyn huimasti. Mike oli myös tukena ja rohkaisuna muille asiakkaille, jotka olivat vasta tiensä alussa ja vielä epävarmoja mahdollisuuksistaan. Ainoa rajoite on siis se, jonka kukin itselleen pääkopassaan asettaa.

Esimerkkejä näistä virheellisestä päättelystä aiheutuvista rajoitteista ovat: "urheilija ei tervettä päivää näe", "tämä on perinnöllistä", "olin 20 vuotta sitten auto-onnettomuudessa" tai "olen jo niin vanha." Jos näistä ei pääse eroon, on mahdotonta keskittyä korjaamaan oireiden taustalla olevia todellisia syitä kuten huonoa ryhtiä ja ravintotottumuksia. Minullekin sanottiin useamman kerran, että heikko selkä on perinnöllistä, ja että sen kanssa on vaan opittava elämään. En uskonut moista, ja selkä kestää nyt kovintakin urheilua kuin myös näköjään toista vuorokautta kestävää istumista. Lähtötilanteessahan hampaiden harjauskin oli tuskallista, eikä istuma-asennossa voinut olla hetkeäkään ilman alaraajan säteilykipuja. Keholla on uskomattoman suuri parantumiskyky, mikäli sille vain annetaan mahdollisuus, eli korjataan nivelpintoja raastavat ja jänteitä tulehtumispisteeseen asti hiertävät virheasennot.

Kurssilaisia työntouhussa
Kurssilaisia työntouhussa.

Janne

18.1.2008 - Mitä notkeus on?
Jos niskalihakset ovat jumissa, ensimmäinen ajatus on yleensä venytellä niitä. Pikajuoksijat venyttelevät takareisiään, koska niissä tuntuu "kireyttä". Venyttelyä tarjotaan lääkkeenä lähes kaikkiin lihasvaivoihin, mutta hyvin harva jaksaa venytellä säännöllisesti, ehkä siksi koska se ei tuo hetkellistä helpotusta kummempia tuloksia. Voimistelijat ovat todella notkeita, ja silti he kärsivät vähintäänkin yhtä paljon lihasvammoista kuin muutkin urheilijat. Venyttelyn ei ole myöskään todettu vähentävän loukkaantumisriskiä useissa tieteellisissä tutkimuksissa.

Notkeus eli liikkuvuus voidaan määritellä jonkin nivelen liikelaajuutena, ja sitä rajoittavat mm. nivelkapseli, nivelsiteet ja nivelen yli kulkevat lihakset. Lihakset toimivat kuitenkin yhteistyössä apulihasten ja vastavaikuttajalihasten kanssa, kulkevat joskus useammankin nivelen yli sekä suorittavat useita eri toimintoja. Notkeus onkin tämän monimutkaisen yhteistoiminnan tulosta, ei yksittäisen lihaksen pituudesta riippuva. Jos et ylety koskettamaan varpaitasi, ei kyse ole takareisien kireydestä, vaan lantion toiminnan heikentymisestä jokapäiväisessä normaalissa liikkumisessa. Takareidet ovat kiristyneet, koska lantio ja lonkkanivel eivät toimi kunnolla. Kireyden poistamiseen ei välttämättä tarvita yhtään takareisien suoraa venytysliikettä. Mikäli et ylety koskettamaan seisoma-asennosta (polvet suorina) sormilla varpaisiin, kokeile tehdä nämä liikkeet annetussa järjestyksessä, ja pane merkille ero liikkuvuudessa liikesarjan jälkeen. Huom! Yksikään liikkeistä ei venytä takareisiä.

Toinen esimerkki, niskalihasten kireys, johtuu myös huonosta ryhdistä ja niskan alapuolisten rakenteiden (selkäranka, lantio, alaraajat) virheellisestä toiminnasta. Kun pää työntyy sivulta katsottaessa hartioiden etupuolelle, joutuvat niskalihakset staattiseen jännitystilaan, jottei pää putoaisi syliin. Koska niskalihasten alkuperäinen tehtävä ei ole pään raskaan painon (noin 5 kg) kannattelu, vaan sen liikuttaminen, joutuvat ne nopeasti ylirasitustilaan ja kipeytyvät. Voit demonstroida tilannetta ottamalla käteesi noin 5 kg:n käsipainon ja ojentamalla käden kohtisuoraan ylös kohti kattoa. Painoa on helppo kannatella tässä asennossa, mutta jos lasket kättä asteittain etuviistoon huomaat kuinka painon paikallaan pitämiseen tarvittava lihastyö kasvaa dramaattisesti kulman kasvaessa.

Kävellessä tai juostessa eteen työntyneen pään johdosta niskaan kohdistuu jokaisella askelkontaktilla repäisevä nytkäys, joka voi laukaista lopulta todella epämiellyttävän krampin venytysrefleksistä johtuen. Ymmärtänet varmaan miksei niskalihasten venyttely tai hieronta tuo pitkäaikaista apua. Mikäli lihasten halutaan rentoutuvan ja pysyvän rentoina, pitää koko kehon nivelet linjata oikeaan asentoon lihastasapainoharjoittelulla. Voit kokeilla ensihätään näitä liikkeitä, mutta yksilöllisiä virheasentoja ja kompensaatioita huomioon ottavaa ohjelmaa ei korvaa mikään. Egoscue-menetelmän liikesarjojen tarkoitus ei olekaan venyttää yksittäisiä lihaksia, vaan palauttaa nivelten oikea toiminta ja asento suhteessa toisiin niveliin koko kehon tasolla.

Seuraavan kerran olen tavoitettavissa vasta reilun viikon päästä, kun palaan kurssimatkalta San Diegosta. Tiedossa on Egoscuen klinikalla kuunteluoppilaana oloa sekä omien tietojen ja taitojen hiomista syventävällä kurssilla.

Janne

8.1.2008 - Mitä voima on?
Siitä puhutaan joka paikassa, ja sitä tarjotaan ratkaisuksi kaikkiin ongelmiin urheilijoiden suorituskyvystä vanhusten tasapainoon ja toimintakykyyn. Voima on tärkeää, mutta se ei ole mikään ihmelääke joka vaivaan.

Voima määritellään yleensä sinä voimana, jonka lihas tai lihasryhmä kykenee tuottamaan yksittäisessä maksimaalisessa supistuksessa. Esimerkiksi kuntosalien kestosuosikki polvenojennuslaite mittaa voimaa, jonka reisilihakset kykenevät tuottamaan. Ainakin siis teoriassa - täydellisillä kehoilla. Entäpä jos keho onkin epätasapainossa ja voimakkaasti kompensoiva? Maksimaalisen testituloksen saadakseen koehenkilö rekrytoi reisilihasten lisäksi lonkankoukistajat ja vatsalihakset. Tulos osoittaa, että voimataso on hyvä, mutta onko se todella? Vaikka epätasapainoinen henkilö sai hyvän tuloksen voimatestissä, tulee hän lopulta kärsimään loukkaantumisista vaikka lihakset näyttäisivät kuinka suurilta ja vahvoilta. Tasapainoinen keho kykenee toistamaan erilaisia aktiviteetteja vaivatta; istumaan, nukkumaan, juoksemaan, nostamaan tai vaikka heittämään ilman vammoja. Tämä on todellista voimaa. Hyvän ryhdin ylläpitäminen vaatii voimaa.

Kuntosali on yksi niitä paikkoja, jotka saavat monesti enemmän pahaa kuin hyvää aikaiseksi. Kun jo ennestään kompensatorisia liikemalleja käyttävä henkilö lataa tankoon (tai laitteeseen) lisäpainoa, vahvistuvat kompensoivat lihakset entisestään ja tilanne vain pahenee. Pintapuolelta henkilö saattaa näyttää hyvinkin timmiltä, mutta joutuu seuraavana päivänä vuodelepoon kumarruttuaan nostamaan toimistossa lattialle pudonnutta lyijykynää. Henkilö todennäköisesti ajattelee vain, että eipä olisi pitänyt kumartua keskittymättä nostotekniikkaan... tai tätä se ikä teettää. Moni ei osaa yhdistää tapahtunutta lihaksiston huonoon toiminnalliseen kuntoon, jota nykyinen aktiviteettitaso ei riitä ylläpitämään. Tämä sama virheellinen toiminta heikentää urheilijan suorituskykyä, koska lihakset ja nivelet eivät toimi yhteistyössä ja normaaleilla toimintapituuksillaan. Epävakaa lonkkanivel ei mahdollista terävää suunnanmuutosta pallopeleissä, ja tämän huomioimalla vastustaja voisi helposti kiertää puolustajan kerta toisensa jälkeen. Vahvoista reisilihaksista ei ole mitään hyötyä jos lonkkanivel pettää joka kerta.

Pelkkä lihastasapainoharjoittelu, mikä Egoscue-menetelmässä tarkoittaa lähinnä lihasmuistin palauttamista erinäisillä kevyillä liikesarjoilla, voi tuottaa välittömän voiman lisäyksen jossakin aktiviteetissä kuten taakan nostamisessa lattialta tai golflyönnissä. Voiman lisäys ei tule siitä, että lihakset olisivat taianomaisesti yhtäkkiä vahvistuneet (tämä prosessi vie paljon pidemmän ajan), vaan siitä että lihasten parantuneen yhteistyön ansiosta kehon nivelet pääsevät parempiin asentoihin voiman tuottamiseksi, ja nosto tuntuu helpommalta. Egoscue-menetelmän motto kuuluukin: ensin suorista ja vasta sitten vahvista. Perinteisen kuntosalilla tapahtuvan voimaharjoittelun sijaan suosittelenkin siis ensin lisäämään voimaa optimoimalla kehon toiminnan/lihastasapainon, ja vasta sitten tarvittaessa lisäämään vaativuutta lisäkuormilla. Itseasiassa hyvin harva hyötyy kuntosalilla käymisestä pitkällä aikavälillä. Monen mielestä se myös tuntuu vastenmieliseltä, ja syy voikin olla alitajuinen tieto siitä ettei hommasta ole hyötyä. Tasapainoiselle keholle kaikki liikuntamuodot ovat hyödyllisiä ja palkitsevia.

Janne

2.1.2008 - Vuoden 2008 avaus
Sivuille on luvassa pieniä päivityksiä lähipäivien aikana, ja ehkäpä kokonainen uusi juttukin jos ehtii kirjoittamaan. Joululoman aikana ehti vastaan tulla monenlaista asiaa, joita tekisi mieli kommentoida - Virpi Kuitusen selän arvaamattomuudesta aina erään tutun tenniskyynärpäähän, joka ilmestyi ilman ensimmäistäkään rystylyöntiä, "parani" kortisonilla, mutta siirtyikin sitten toiseen käteen. Näistä ehkä myöhemmin lisää.

Janne

Selaile vanhoja blogimerkintöjä kuukausittain:
Lokakuu 2010
Syyskuu 2010
Elokuu 2010
Heinäkuu 2010
Kesäkuu 2010
Toukokuu 2010
Huhtikuu 2010
Maaliskuu 2010
Helmikuu 2010
Tammikuu 2010
Joulukuu 2009
Marraskuu 2009
Lokakuu 2009
Syyskuu 2009
Elokuu 2009
Heinäkuu 2009
Kesäkuu 2009
Toukokuu 2009
Huhtikuu 2009
Maaliskuu 2009
Helmikuu 2009
Tammikuu 2009
Joulukuu 2008
Marraskuu 2008
Lokakuu 2008
Syyskuu 2008
Elokuu 2008
Heinäkuu 2008
Kesäkuu 2008
Toukokuu 2008
Huhtikuu 2008
Maaliskuu 2008
Helmikuu 2008
Tammikuu 2008
Joulukuu 2007
Marraskuu 2007
Lokakuu 2007

Valid XHTML 1.0 Strict