Käyttäjänimi: Salasana:

Tervetuloa Tasapainopisteeseen!

Jos kärsit tuki- ja liikuntaelimistön kivuista tai fyysistä rajoitteista - tai haluat parantaa suorituskykyäsi - olet tullut oikeaan osoitteeseen. Egoscue-menetelmällä voit palauttaa kehoosi tasapainon sekä päästä tavoitteisiisi turvallisesti ja pysyvästi ilman lääkkeitä, leikkauksia tai manipulaatiohoitoja.

Lue lisää...

Blogi

30.10.2007 - Rasitus- vai rasittamattomuusvammat?
Eilen oli taas Ylen Aamutohtorissa puhetta rannekanavaoireyhtymästä ym. yläraajan "rasitusvammoista." Milloinkahan tuo tie tulee loppuun kolutuksi? Milloin "rasitusvamman" aiheuttaa niin mitätön rasitus, ettei sitä terveydenhuollon ammattilainenkaan kehtaa enää kutsua liiallisen rasituksen aiheuttamaksi? Ei se tietokoneen käyttäminen kovin mahdottomia vaadi lihaksistolta vai vaatiiko? Itseasiassa vaatii, ja siksi nykyään tietokoneita käyttävät saavatkin niistä jo riittävän rasitusannoksen kivun puhkeamiseksi. Ne joilla tuki- ja liikuntaelimistö on edes joten kuten tasapainossa säästyvät näiltä vaivoilta.

Asia pähkinän kuoressa: Toistuva rasitus aiheuttaa kipua vain kun se toistuu jo valmiiksi virheellisesti toimivassa kineettisessä ketjussa, johon kyseinen nivel, lihas tai jänne kuuluu. Kitkaa ja ahtautta rannekanavassa syntyy vain kun sen tehtäväksi sysätään myös kyynärpään ja olkapään hommat.

Janne

26.10.2007 - Kenkiä ja jalkoja
No niin... nyt siis lupaamani mielipide kengistä on luettavissa täällä. Eli ei muuta kuin kenkäostoksille - tai siis ehkä ei sittenkään. Lue juttu ja mieti uudestaan mikä kenkien todellinen merkitys on, ja kuinka paljon rahaa niihin kannattaa sijoittaa. Palautetta saa lähettää jos olet eri mieltä tai vaikka et olisikaan.

Janne

19.10.2007 - Vikaraportti
Eilen sain tiedon, että sivut eivät näkyneet oikein tietyn merkkisellä selainohjelmalla, ja vika on nyt korjattu (toivottavasti). Pahoitteluni häiriöstä. En voi silti olla suosittelematta kaikkia IE:n käyttäjiä siirtymään - jo pelkästään tietoturvasyistä - esim. Firefoxin käyttäjiksi.

Janne

16.10.2007 - Pettääkö polvi?
Yleinen kysymys lenkkeilyä ja muutakin liikuntaa harrastavien keskuudessa näyttää liittyvän kenkien valintaan: millaiset kengät minun kannattaisi ostaa? Kanta- vai kokovaimennetut? Pronaatiotuetut vai ei? Entä kiertojäykkyys? Ensi viikolla kerron oman suositukseni kengistä. Tätä odotellessa voit lähettää mieltäsi askaruttavia kysymyksiä jalkineisiin liittyen palautelomakkeella.

New York Times uutisoi kuinka polven äkillinen pettäminen on yleistä nivelrikosta kärsivillä sekä polvioperaation läpikäyneillä, mutta myös täysin "terveillä" henkilöillä. Tätä ilman varoitusta tulevaa pettämistä tapahtuu kuulemma tavallisen kävelyn tai portaiden nousun yhteydessä, ja se saattaa johtaa jopa kaatumiseen. Mistä tämä johtuu? Ylipainoisilla oiretta on jonkin verran enemmän, joten tutkijat pitävät painoa yhtenä tekijänä. Lisäksi etureiden lihasheikkoutta epäillään syyksi. Hienoja päätelmiä, mutta voisiko ylipainon sijaan syynä olla ensimmäisessäkin tapauksessa heikompi lihaskunto (ylipainoisethan yleensä harrastavat myös vähemmän liikuntaa kuin normaalipainoiset), ja ennen kuin kaikki ryntäävät salille tekemään polvenojennusliikettä kysyn: voisiko etureiden lihasheikkouden sijaan olla kyse vähän kokonaisvaltaisemmasta ilmiöstä?

Eli miksi etureiden lihakset ovat heikot myös ns. normaaleilla terveillä yksilöillä, jotka myös liikkuvat säännöllisesti? Kyse on ns. ankkavallankumouksesta eli siitä, että kompensoivilla lihaksilla kävelevät ihmiset kääntävät jalkateränsä ulospäin liikkuessaan. Tällöin lonkankoukistajat, lähentäjät ja loitontajat toimivat kävelylihaksina mm. etureiden ja pakaran lihasten sijaan. Vähän käytetyt lihaksethan tunnetusti menettävät toimintakykyään.

Polvi on heikko vain silloin, kun se ei toimi koordinoidusti voimia välittäen lonkan ja nilkan välillä ojennus-koukistus-suunnassa. Kiertoliikkeet ulos tai sisään altistavat sen pettämiselle ja kulumiselle. En kuitenkaan suosittele kävellessä kääntämään tietoisesti jalkateriä sinulle epäluonnolliseen asentoon eli eteenpäin, koska tämä olisi vain kompensaatio kompensaation päälle, ja tilanne todennäköisesti vain pahenisi. Jalkaterien asennon korjaaminen vaatii sopivia ärsykkeitä pääasiallisille kävelylihaksille ottamalla huomioon jo olemassa olevat kompensaatiot.

Janne

12.10.2007 - Hoitaminen vs. parantaminen
Kun puhutaan tuki- ja liikuntaelinten kiputilojen hoidosta, puhutaanko kivun eli oireen hoitamisesta vai parantamisesta? Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa, ja silti ne sekoitetaan lähes aina toisiinsa. Olen nyt yrittänyt selventää eroa artikkelissa Oireen hoitamisen ja parantamisen välinen ero. Toivottavasti juttu herättää ajatuksia. Otan mielelläni vastaa kommentteja aihepiirin tiimoilta, ja voin lisätä niitä jutun liitteeksi vastauksineen mikäli näen aiheelliseksi.

Janne

8.10.2007 - Tervetuloa!
Tasapainopiste.fi avattu! Tervetuloa tutustumaan sen sisältöön ja antamaan palautetta siitä, mitä haluaisit tänne lisättävän tai täällä muutettavan. Vain rakentava palaute auttaa minua kehittämään palvelusta paremman.

Tähän blogiin eli verkkopäiväkirjaan on tarkoitus lisätä lyhyitä uutisia, mielipiteitä, asiakkaiden kokemuksia (vain luvalla tietenkin) ja muita mieleen juolahtavia asioita vähintään kerran viikossa. Pidemmän palstatilan vaativat kirjoitukset lisään Tietopankin artikkelikokoelmaan. Tuolta sivulta löytyvät myös jo suuren suosion saavuttaneet ensiapuliikkeet tuki- ja liikuntaelimistön kiputilojen ensihoitoon sekä hyödyllisiä linkkejä lyhyine kuvauksineen (näitäkin voi ehdottaa lisättäväksi).

Janne Alasalmi
LitK, PAS, koulutettu hieroja

Selaile vanhoja blogimerkintöjä kuukausittain:
Lokakuu 2010
Syyskuu 2010
Elokuu 2010
Heinäkuu 2010
Kesäkuu 2010
Toukokuu 2010
Huhtikuu 2010
Maaliskuu 2010
Helmikuu 2010
Tammikuu 2010
Joulukuu 2009
Marraskuu 2009
Lokakuu 2009
Syyskuu 2009
Elokuu 2009
Heinäkuu 2009
Kesäkuu 2009
Toukokuu 2009
Huhtikuu 2009
Maaliskuu 2009
Helmikuu 2009
Tammikuu 2009
Joulukuu 2008
Marraskuu 2008
Lokakuu 2008
Syyskuu 2008
Elokuu 2008
Heinäkuu 2008
Kesäkuu 2008
Toukokuu 2008
Huhtikuu 2008
Maaliskuu 2008
Helmikuu 2008
Tammikuu 2008
Joulukuu 2007
Marraskuu 2007
Lokakuu 2007

Valid XHTML 1.0 Strict