Käyttäjänimi: Salasana:

Tervetuloa Tasapainopisteeseen!

Jos kärsit tuki- ja liikuntaelimistön kivuista tai fyysistä rajoitteista - tai haluat parantaa suorituskykyäsi - olet tullut oikeaan osoitteeseen. Egoscue-menetelmällä voit palauttaa kehoosi tasapainon sekä päästä tavoitteisiisi turvallisesti ja pysyvästi ilman lääkkeitä, leikkauksia tai manipulaatiohoitoja.

Lue lisää...

Blogi

27.6.2008 - Tiikeriä tankkiin
Valitettavasti sain lukea uutisista muutama tunti edellisen blogikirjoituksen jälkeen Tiikerin polven vaativan taas leikkaushoitoa. Kyseessä on vanha eturistisidevamma ja uusi rasitusmurtuma. Tässä taas osoitus siitä, kuinka järkevää on kipulääkkeiden voimalla kivun peittäminen urheilusuorituksen (tai minkä tahansa päivittäisen rutiinin) läpiviemiseksi. On turha luulla, että ongelmaa ei ole jos kipua ei ole. Urheilijat hakevat jatkuvasti kortisonipiikkejä kipeytyneisiin akillesjänteisiin tai olkapäihin, urheilevat ajattelematta kivun syitä sen tarkemmin ja lopulta joutuvat repeytyneen jänteen vuoksi leikkauspöydälle. Nämä repeämät ja lihasrevähtymät ovat todella harvoin ns. huonoa tuuria. Lihaskiristelyt ovat näillä urheilijoilla arkipäivää jo paljon ennen varsinaista revähtymää. Toki myös salama voi iskeä kirkkaalta taivaalta, mutta todennäköisyys on hyvin pieni.

Lihaskireys on selvä merkki liikkumisen puutteesta - eikä minkä tahansa liikkumisen vaan Egoscue-termein ns. design-liikkeen puutteesta. Mitä on tämä "design-liike" ja miten urheilijakin voi kärsiä liikkumisen puutteesta? Vastaus jälkimmäiseen kysymykseen on yksinkertaisesti yksipuolisuus ja toistuva liikkuminen, joka ei voi korvata design-liikettä. Ensinnäkin design tarkoittaa, että jokainen nivel on suunniteltu toimimaan tietyllä liikeradalla. Toiseksi design tarkoittaa, että ihmiskeho on suunniteltu toimimaan tarpeesta, eli kehittymään ja ylläpitämään toimintonsa liikkeen kautta. Mitä enemmän teemme jotain, sitä vahvemmaksi, nopeammaksi tai kestävämmäksi tulemme toiminnossa, mutta myös vastakkainen pätee - mitä vähemmän teemme jotain, sitä heikommaksi ja hitaammaksi tulemme. Jos jotakin nivelen design-toimintoa käytetään vähän tai ei ollenkaan, sen toiminta surkastuu huolimatta siitä kuinka paljon jotakin toista nivelen toimintoa käytetään esim. urheilussa. Keho tarvitsee tietyn design-liikkeen päiväannoksen tasapainon ylläpitämiseen, ja se ei enää nykymaailmassa tule ravinnon hankkimiseen tarvittavan liikkumisen kautta, joten se pitää lisätä päivärytmiin lisäravinteen tavoin.

Takaisin lihaskireyteen. Jos et ylety koskettamaan varpaitasi seisoessasi tai tunnet kiristystä takareidessä juostessasi, kyse ei yleensä ole lihaksen riittämättömästä pituudesta vaan syvien tukilihasten heikosta toiminnasta. Keho on tottunut rajoittuneiden nivelten liikeratojen käyttämiseen paljon istumista sisältävän elämän aikana ja varpaisiin kurotus tai juoksuliike koettelee näitä mukavuusrajoja. Suojamekanismina keho käyttää kipua, mikä tuntuu kiristelynä ja johtaa helposti jopa kramppeihin tai pahimmillaan lihasrepeämiin mikäli signaaleja ei kuunnella. Jotta nivelen design-liikerata saataisiin palautettua, pitää kehon syvien tukilihasten toiminnot palauttaa päästä varpaisiin. Tämän jälkeen täytyy muistaa se, että jos liikeratoja ei käytetä säännöllisesti, saavutettu hyöty menetetään. Tämä on valitettava lihasten ominaisuus - jos niitä ei käytä, ne menettää (use it or lose it). Astronautit kokevat tämän rankimmin ja lyhyemmässä ajassa kuin maan päällä elävät, mutta lähes sama surkastumanopeus saavutetaan vuodelevolla, mitä käytetäänkin tutkimusmenetelmänä painottomuuden vaikutuksia tutkittaessa. Kiputilojen hoidossa (vuode)levosta onkin tämän vuoksi yleensä enemmän haittaa kuin hyötyä. Ethän hoitaisi aavikolta hoipertelevaa nestehukkakuoleman partaalla olevaakaan rajoittamalla nesteen nauttimista.

Janne

18.6.2008 - Hyvää Juhannusta!
Juhannuksen ja kesän grillaus- sekä muut ruokavinkit kannattaa käydä tarkistamassa Tuomon kivikautisilta ruokasivuilta. Kesällä on erityisen tärkeää pitää huoli riittävästä veden juomisesta ja ravinnerikkaasta ruokailusta, jotta tuki- ja liikuntaelimistö toimisi optimaalisesti, ja myös ihon suojapigmenttien rakentamista varten olisi tarvittavat rakennusaineet saatavilla. Näin terveyden kannalta tärkeästä UV-säteilystäkin pystyy nauttimaan rauhallisin mielin ilman turhien kemikaalien käyttöä.

Vielä lyhyt ajatus Tiger Woodsin tilanteesta. Tiikerihän kärsii vasemman polven kivusta, jota yritettiin leikkauksella hoitaa pari kuukautta sitten ilman tulosta. Valitettavasti Tiikerin virheasennot ovat edelleen samat kuin ennen leikkausta, eli kivun syytä ei ole vieläkään korjattu. Oikea olkapää roikkuu edelleen alempana ja edempänä kuin vasen, ja myös vasemman polven asento näyttäisi olevan enemmän kiertynyt kuin oikean (jalkaterä kiertää ulkokautta eteen kävellessä). Jos vasemman lonkan virhetoimintaa ei korjata, jatkuu polven toiminta iskujen vastaanottajana (kompensaatio) myös tulevaisuudessa ja ura uhkaa jäädä liian lyhyeksi. Golflegenda Jack Nicklaus kykeni jatkamaan uraansa menestyksekkäästi ja pitkään Pete Egoscuen kanssa tekemänsä yhteistyön ansiosta. Yhteistyö alkoi 20 vuotta sitten ja jatkuu yhä tänäkin päivänä. Jack oivalsi että on itse vastuussa terveydestään ja teki (ja tekee) asialle jotakin, päivittäin. Toivottavasti sama viesti saadaan myös Tiikerille ja kaikille muille kivuista kärsiville.

TiikeriKuva: CMiked

"Kipu on väistämätöntä, mutta kärsiminen vapaaehtoista," joku on joskus osuvasti sanonut.

Janne

11.6.2008 - Pitkästä aikaa
Edellisestä blogimerkinnästä vierähti nyt reilu pari viikkoa, joten tässä nyt taas vähän luettavaa. Viimeisin kyselyhän koski ajankäyttöä - tässä lihastasapainoharjoitteluun päivittäin käytettävissä olevaa aikaa kivuista irti pääsemiseksi. Tulokset jakaantuivat melko tasaisesti kaikille vaihtoehdoille 10 minuutista aina puoleentoista tuntiin. Niukaksi voittajaksi selvisi kuitenkin vaihtoehto 30 minuuttia (28 % vastaajista). Suurimmalla osalla vastaajista näyttäisi siis olevan käytettävissään vähintään 30 minuuttia päivässä oman terveytensä edistämiseen, mutta lähes yhtä moni valitsi vaihtoehdon 90 minuuttia (21 % vastaajista). Muutama tyytyisi 10-20 minuuttiin, mutta luulen että heillä kipuja ei juurikaan ole tai ne eivät ole normaalia työntekoa tai harrastamista haittaavia (muutenhan tuo aika on epärealistinen merkittävien tulosten saamiseksi).

No riittääkö puoli tuntia? En tiedä, riippuu tapauksesta. Nykyään hyvin harvalla riittää, koska loput 23,5 tuntia vietetään istuma-asennossa. Kyllä, myös ne pienet kävelysiirtymät ja nukkuminen tapahtuvat käytännössä samassa asennossa, koska nivelten asento on jämähtänyt paikoilleen. Tämän vuoksi aluksi on yleensä käytettävä enemmän aikaa lihastoiminnan korjaamiseen. Jos puoli tuntia on ehdoton yläraja kiireiselle nykyihmiselle, niin siitä on aloitettava. Itse olen kuitenkin huomannut, että ihmiset nauttivat liikkeiden tekemisestä niin paljon, että puolen tunnin ehdoton yläraja muuttuukin kohta 45 minuuttiin ja jopa kahteen tuntiin riippuen päivästä - aika hurahtaa huomaamatta. Egoscue-menetelmän liikkeethän eivät ole perinteisessä mielessä rasittavia, hikihatussa tehtäviä jumppaliikkeitä tai ikävän tuntuisia venytyksiä, vaan niissä opetellaan käyttämään kehon eri toimintoja täysin uniikilla tavalla. Liikkeiden tekemisen jälkeen olo on niin hyvä ja energinen, että ajan käyttää paljon mieluummin niihin kuin vaikka Salkkareiden katsomiseen tai terassilla istumiseen.

Suomalainen urheilukesäkin on muuten jälleen startannut hyvään vauhtiin. Toivottavasti edes jokunen urheilija säilyy terveenä Pekingiin asti. Urheilu kun ei ole vaarallista, vaikka urheilijat joskus ovatkin itselleen vaaraksi.

Janne

Selaile vanhoja blogimerkintöjä kuukausittain:
Lokakuu 2010
Syyskuu 2010
Elokuu 2010
Heinäkuu 2010
Kesäkuu 2010
Toukokuu 2010
Huhtikuu 2010
Maaliskuu 2010
Helmikuu 2010
Tammikuu 2010
Joulukuu 2009
Marraskuu 2009
Lokakuu 2009
Syyskuu 2009
Elokuu 2009
Heinäkuu 2009
Kesäkuu 2009
Toukokuu 2009
Huhtikuu 2009
Maaliskuu 2009
Helmikuu 2009
Tammikuu 2009
Joulukuu 2008
Marraskuu 2008
Lokakuu 2008
Syyskuu 2008
Elokuu 2008
Heinäkuu 2008
Kesäkuu 2008
Toukokuu 2008
Huhtikuu 2008
Maaliskuu 2008
Helmikuu 2008
Tammikuu 2008
Joulukuu 2007
Marraskuu 2007
Lokakuu 2007

Valid XHTML 1.0 Strict