Käyttäjänimi: Salasana:

Tervetuloa Tasapainopisteeseen!

Jos kärsit tuki- ja liikuntaelimistön kivuista tai fyysistä rajoitteista - tai haluat parantaa suorituskykyäsi - olet tullut oikeaan osoitteeseen. Egoscue-menetelmällä voit palauttaa kehoosi tasapainon sekä päästä tavoitteisiisi turvallisesti ja pysyvästi ilman lääkkeitä, leikkauksia tai manipulaatiohoitoja.

Lue lisää...

Blogi

31.12.2008 - Uuden vuoden lupaukset
Moni lupaa taas laihduttaa, aloittaa kuntoilemisen, lopettaa tupakoimisen, jne. Valitettavastilähes yhtä monella lupaus jää kuitenkin pitämättä. Mistähän tämä voisi johtua? Syitä voi ollamonia. Monesti käytetty menetelmä on huono: laihdutus suoritetaan vähentämällä syödyn ruoan määrääsen sijaan että muutettaisiin syödyn ruoan laatua, aloitetaan kuntoilu ryntäämällä rapakuntoisenajuoksulenkille tai aerobic-tunnille sen sijaan että hoidettaisiin ensin tuki- ja liikuntaelimistösellaiseen kuntoon että mainitut urheilumuodot olisivat edes turvallisia saatika tehokkaita tai lopetetaantupakoiminen ilman henkilökohtaista motivaation lähdettä (vain toisen patistamana). Aina löytyyjokin syy, mutta hyvä uutinen lienee se, että tunnistamalla tämän syyn, voi tilanteeseen vaikuttaa.Suomalainen on kuitenkin siitä ovela eläin, että jos syytä ei itse tunnista, eikä lääkärikään osaaauttaa, niin asia jää monesti hoitamatta. Kenelläkään ei ole vastausta kaikkiin kysymyksiin, ei edes lääkärillä, mutta jos homman jättää puolitiehen ei edistystä kyllä varmasti tapahdu. Lupaasiis uudelle vuodelle, että otat itse asian hoidettavaksesi ja kysyt, kunnes löydät vastauksen.Älä luovuta sillä se voi odottaa sinua seuraavan nurkan takana!

Oivalluksia ja menestystä uudelle vuodelle 2009!

Janne

20.12.2008 - Jalkaterän/nilkan virheasennot ja tukipohjalliset
Pasi kyseli palautteessaan yksilöllisten tukipohjallisten hyödyllisyydestä, ja koska nilkan/jalkaterän alueenvirheasennot ovat niin yleisiä, vastaanpa tässä kaikille yhteisesti asian tiimoilta. Tukipohjallisiahan käytetään korjaamaan joskus alaraajojen pituuseroa (esim. kun potilas valittaa selkäoireita ja fysioterapeuttitoteaa lantion olevan vinossa), mutta varmaankin nykyään yleisemmin jalkaholvin madaltunutta asentoa tai nilkan ylipronaatiota sekä vastakkaista tapausta eli liiallista nilkan supinaatiota (korkea/jäykkä jalkaholvi). Jos jalka (reisi- tai sääriluu) on katkennut, ja on syytä olettaa alaraajojen todella olevan eri pituiset, voi lyhyttä jalkaa pidentävä pohjallinen olla hyödyllinen, ainakin mikäli pituusero on huomattava (muutaman millin erot eivät aiheuta ongelmia). Yleensä havaittu pituusero on kuitenkin vain näennäinen johtuen lantion kallistuneesta asennosta ja/tai epäsymmetriasta polvien ja nilkkojen asennoissa. Tällöin “lyhyemmän” jalan alla käytetty korotuspohjallinen vain lisää ongelmavyyhtiä eikä ole suositeltavaa.

Sitten lättäjalkoihin... ihminen syntyy lättäjalkaisena, ja sopivan liikkumisen vaikutuksesta jalkapohjien sekä alaraajojen lihakset, luut, nivelsiteet ja muut pehmytkudokset vahvistuvat ylläpitämään jalkaholvin rakennetta ja neutraalia nilkan/jalkaterän asentoa ylipäätään. Terve jalkaholvi toimii iskunvaimentimena ja voimien välittäjänä käveltäessä, juostessa, hypittäessä jne. (ei kuitenkaan yksinään!) Virheasennon tapauksessa jalan toiminnallinen tehtävä liikuttaessa häiriintyy, mikä aiheuttaa ongelmia, mutta mistä virheasento voisi johtua? Ensimmäinen johtolanka löytyy vilkaisemalla lumihankeen jääneitä kengänjälkiä - osoittavatko ne suoraan eteenpäin vai ulos? Painonsiirto kantapäältä päkiälle ei toimi optimaalisesti, mikäli jalkaterä osoittaa muualle kuin menosuuntaan. Paino keskittyy liiallisesti jalkaterä sisä- tai ulkoreunalle tukivaiheen eri vaiheissa, mikä muokkaa ajan saatossa jalan virheasentoa pronaation tai supinaation suuntaan. Jos tarkastelu jätettäisiin tähän, voisi tukipohjallisista vielä olettaa olevan hyötyä virheasennon korjaamisessa, mutta pitää muistaa, että keho toimii kokonaisuutena. Katso seuraavaksi peilistä polviasi - osoittavatko ne suoraan eteenpäin vai onko toinen eri näköinen kuin toinen? Siirrä sitten katseesi lantioon - onko se kallellaan tai onko se kipannut sivultapäin katsottaessa eteen (notkoselkä) tai taakse (lautaselkä)? Älä kuitenkaan erehdy jättämään lättäjalan syyn metsästystä tähänkään, vaan vilkaise vielä ainakin hartioitasi - ovatko ne samalla tasalla? Jos näyttää että koko mies tai nainen on kallellaan vasemmalle, ja vasen nilkka on pronaatiossa, niin voisiko olla, että syynä onkin epätasainen nilkan kuormittaminen “valuvian” sijaan? Tai jos huomaat molempien polvien osoittavan sisään ja ehkäpä havaitset pihtipolviasentoakin, niin onko ihmekään että paino on keskittynyt jalkaterien sisäreunoille? Entä jos tällainen virheasento “korjataan” pohjallisella? Paino on edelleen epätasaisesti jakautuneena, mutta nyt nilkka on vain blokattu pois kuvioista kiilalla, ja jonkin muun nivelen on kompensoitava painon kannattelemiseksi. Yleensä oire vain siiryykin ketjussa eri kohtaan, vaikka alkuperäinen saattaisi joskus vähän helpottaakin.

Kannattaa pitää mielessä, ettämyös nilkan asennolle on aina jokin toiminnallinen syy. Jos et käytä nilkkaa säännöllisesti ja monipuolisesti liikkumiseen, ei sen muotokaan riittävän ajan kuluttua enää muistuta tällaiseen toimintaan sunniteltua nilkkaa. Keho on kuitenkin muokkautuva ja uusiutuva organismi, joten nilkan virheasento voi yhtähyvin kulkea myös parempaan suuntaan, mikäli sopivat ärsykkeet ovat läsnä. Jos paino jakautuu tasaisesti molemmille jaloille ja jalkaterät, polvet sekä lonkkanivelet toimivat yhteistyössä hartioiden kanssa, palautuvat myös jalkaholvien lihakset töihin ja virheasennot korjaantuvat. Älä siis keskity korjaamaan jalkaterän/nilkan virheasentoa vaan kehontoimintarajoitteita kokonaisuutena. Tukipohjallinen voi olla vakavissa kiputapauksissa aluksi apuna helpottamassa oiretta, mutta muuttuu kyllä epämiellyttävän tuntuiseksi, kun jalan asento alkaa parantumaan tasapainoharjoittelun seurauksena. Tiedät kyllä mitä tällöin tehdä.

Rentouttavaa joulun odotusta kaikille!

Janne

6.12.2008 - Hyvää itsenäisyyspäivää!
Näillä näkymin vietän joulunaikaa Oulaisissa eli vastaanotto siirtyy pohjoisemmaksivälillä 19.12.-27.12. Varaa aika itsellesi tai osta lahjakortti pukinkonttiin.

Janne

1.12.2008 - Joulukuuta
Lupasin kirjoittaa arvioni Feelmax Oy:n paljasjalkajalkineista sellaiset käyttööni vihdoin saaneena.Muutaman viikon testailun jälkeen voin sanoa, että ne tulevat pysymään käytössä myös jatkossa.Olen käyttänyt tossuja lähinnä sisätiloissa ja verryttelykäytössä yleisurheiluhallissa sekä harjoituskäytössäkuntosalilla. Tossut sopivat loistavasti esim. tartan-pintaisella radalla hölkkäämiseen ja kevyeen hypiskelyynym. verryttelyyn sekä esim. kuntopallon heittoihin (ponnistukset tapahtuvat luonnollisemmin varpaiden täysiä liikeratojahyödyntäen). Myös päkiöiden varassa tapahtuvat hyppyharjoituksetkuten aitahyppelyt voi mainiosti toteuttaa näillä tossuilla, ja samalla saavat jalkapohjien lihakset todella hyvää harjoitusta.

Asfaltti tai betoni ei välttämättä tunnu miellyttävältä nämä jalassa kävelyvauhtia nopeammassa menossa, muttakaikki pehmeät alustat kuten nurmi ja pururadat yms. sopivat mainiosti kuivalla kelillä. Yksi pieni puutekuntosalilla käydessäni oli pidon puuttuminen puisella nostolavalla seistessä. Normaaleja paksupohjaisialenkkareita en ole enää käyttänytkään pitkään aikaan, vaan yhdistelmä: Feelmax, Nike Free(loikkaharjoitukset ja kovemmalla alustalla liikkuminen) sekä piikkarit riittävät ainakin kolmiloikkaajallevallan mainiosti harjoituskäyttöön. Suosittelen myös kuntoilijoille sekä kaikille tuki- ja liikuntaelinten kivuistakärsiville, ja myös jo ennaltaehkäisynä niille, jotka vielä eivät tähän kastiin kuulu. Hyvä joululahjavinkki!

Janne

Selaile vanhoja blogimerkintöjä kuukausittain:
Lokakuu 2010
Syyskuu 2010
Elokuu 2010
Heinäkuu 2010
Kesäkuu 2010
Toukokuu 2010
Huhtikuu 2010
Maaliskuu 2010
Helmikuu 2010
Tammikuu 2010
Joulukuu 2009
Marraskuu 2009
Lokakuu 2009
Syyskuu 2009
Elokuu 2009
Heinäkuu 2009
Kesäkuu 2009
Toukokuu 2009
Huhtikuu 2009
Maaliskuu 2009
Helmikuu 2009
Tammikuu 2009
Joulukuu 2008
Marraskuu 2008
Lokakuu 2008
Syyskuu 2008
Elokuu 2008
Heinäkuu 2008
Kesäkuu 2008
Toukokuu 2008
Huhtikuu 2008
Maaliskuu 2008
Helmikuu 2008
Tammikuu 2008
Joulukuu 2007
Marraskuu 2007
Lokakuu 2007

Valid XHTML 1.0 Strict