Käyttäjänimi: Salasana:

Tervetuloa Tasapainopisteeseen!

Jos kärsit tuki- ja liikuntaelimistön kivuista tai fyysistä rajoitteista - tai haluat parantaa suorituskykyäsi - olet tullut oikeaan osoitteeseen. Egoscue-menetelmällä voit palauttaa kehoosi tasapainon sekä päästä tavoitteisiisi turvallisesti ja pysyvästi ilman lääkkeitä, leikkauksia tai manipulaatiohoitoja.

Lue lisää...

Blogi

29.3.2010 - Aktivaatiot ja näyttöön perustuva hoito
Kuntosaleilla ja urheilukentillä on menossa jonkin sortin aktivaatiobuumi. Valmentajat, fysioterapeutit ja personal trainerit näyttävät sisällyttävän asiakkaidensa alkuverryttelyihin kilpaa erilaisia lonkankoukistajien venytyksiä ja ns. glute bridge -progressioita eli pakaroiden "aktivointiin" suunniteltuja liikkeitä. Aiheuttaako tämä pakaroiden ylikorostunut treenaaminen epätasapainoja? Heikentääkö se lonkankoukistajia? Muuttaako se reisiluun pään toiminta-asentoa lonkan nivelkuopassa? Heikentääkö se lonkkanivelen sisäkiertokykyä? Mennäänkö siis ojasta allikkoon määräämällä taas yksi uusi cookie cutter -harjoitus urheilulajin, oireen tai jonkin muun tekijän perusteella?

Yhä useampi osaa (ainakin valikoidusti) vaatia käyttämältään hoitomenetelmältä tutkimusnäyttöä sen tehokkuudesta. Kun googleen esimerkiksi kirjoittaa hakusanaksi "egoscue" tulee heti toisena osumana linkki keskustelupalstalle kirjoitettuun lausahdukseen: "Egoscuen menetelmän vaikuttavuudesta ei ole yhtään kunnollista tutkimusta." Kysynkin: mitä arvoa on tutkimusnäytöllä, kun samaan aikaan lääketieteen alla toimivat fysioterapeutit ja lääkärit käyttävät hoitoinaan kaikkea muuta kuin näyttöön perustuvia hoitoja? Miksi juuri ns. vaihtoehtoisten hoitomuotojen pitäisi käydä läpi erityisen tarkka tieteellinen syyni ennen yleistä hyväksyntää, vaikka hoitotulokset olisivat erinomaisia (huolimatta siitä että asiakkaat ovat juuri näiden näyttöön perustuvien hoitojen jälkeen yhä ongelmiensa kanssa eläviä henkilöitä). Miksei juuri kukaan kyseenalaistanut sikainfluenssarokotteiden tehokkuutta ja turvallisuutta, vaikka niiden vaikuttavuudesta tai turvallisuudesta ei ole yhtään kunnollista tutkimusta. Miksi polven kroonisia kipuja hoidetaan yhä yleisesti tähystämällä, vaikka sen vaikuttavuudesta ei ole yhtään kunnollista tutkimusta? Miksi masennusta hoidetaan lääkkeillä, joiden vaikuttavuus on tutkimustenkin mukaan vain lumetta? Listaa voisi jatkaa vaikka loputtomiin, mutta asia varmaan tuli jo käsiteltyä.

Suosittelenkin tarkkailemaan itseäsi ja ympärilläsi eläviä ihmisiä, ja tekemään näin itse oman "tutkimuksesi" aiheesta. Yleensähän ne jotka käyttävät eniten lääkäreiden palveluita ja lääkkeitä ovat sairaimpia, eikö? Ovatko he vain huono-onnisia vai olisiko heidän elämäntavoissaan parannettavaa? Ihmetteletkö koskaan miksei ylipainoinen, tupakkaa tuprutteleva, lonkkavaivainen ja työnarkomaniasta kärsivä lääkäri kykene välittämään tehokkaasti elämäntapaneuvoja potilailleen vaan tyytyy määräämään statiineja kohonneeseen kolesteroliarvoon ja kortisonia kipeytyneeseen ranteeseen? Potilas on tyytyväinen, kun kolesteroliarvo laskee ja ranne on vähän aikaa kivuton sekä tulee hakemaan uutta reseptiä ja piikkiä loppuelämänsä ajan. Hän on siis parantunut, vai onko? Hyvä nyrkkisääntö terveyden optimoinnissa lieneekin yhä (hieman kärjistäen): tarkkaile miten keskivertohenkilö syö, liikkuu, ajattelee, jne. JA toimi itse päinvastoin.

Janne

16.3.2010 - Voima, liikkuvuus ja aerobinen kunto
Mitä voima on ja miten sitä saa lisää? Moni yritää hankkia lisää voimaa vain käymällä salilla työntämässä/vetämässä yhä suurempia ja suurempia kuormia, mutta tulokset eivät siirry jokapäiväiseen elämiseen tai näy kehittyvinä tuloksina urheilussa. Tämä johtuu siitä, että todellinen liikkumisessa tarvittava voima riippuu nivelten asennoista toisiinsa nähden ja lihasten hyötysuhteesta (= hyötyteho - hukkaan menevä teho). Egoscuen avulla voit saada lisää voimaa välittömästi liikesarjan tehtyäsi. Et tarvitse 4-6 viikkoa tulosten saamiseen kuten perinteisesti voimaharjoittelukirjallisuudessa uskotaan.

Kokeile tehdä liikesarja: 1. Vatsalihasrutistus 25x, 2. Istumaannousut 10x ja 3. Ilmapenkki 1 min. Testaa liikesarjan jälkeen jokin voimaa vaativa liike tai toimenpide.

Mitä liikkuvuus on ja miten sitä voi kehittää? Oletko yrittänyt epätoivoisesti lisätä liikkuvuuttasi venyttelemällä lihaksia ja tulokset ovat olleet vähintäänkin heikkoja, eivätkä sukatkaan tahdo enää mennä jalkoihin aamuisin ilman ponnisteluja iän karttuessa. Tämä johtuu siitä että notkeus (lihaksen venyvyys) on täysin eri asia kuin liikelaajuus (nivelen kyky liikkua ääriasentoihinsa). Liikelaajuus riippuu nivelten asennoista, ei siihen kiinnittyvien yksittäisten lihasten venyvyydestä. Jos nivelten, joiden ympärille lihakset kiinnityvät, asento palautetaan lähelle neutraalia, yksittäiset lihakset asettuvat automaattisesti oikeille paikoilleen ja liikelaajuus paranee. Egoscue keskittyy nimenomaan nivelasentojen korjaamiseen, jolloin saat myös liikkuvuuteen välittömästi parannusta aina yksilöllisen liikesarjasi tekemisen jälkeen.

Kokeile tehdä liikesarja: 1. Kobra kyynärpäillä 1 min, 2. Staattinen ojennus -asento 2 min ja 3. Seisten käsien pyöritykset 100x/suunta. Testaa liikesarjan jälkeen jokin liikkuvuutta vaativa liike tai toimenpide.

Mitä aerobinen kunto on ja miten se kehittyy helpoiten? Oletko hinkannut samaa pyörätien reunaa, latua tai uimahallin rataa jo kyllästymiseen asti ja viikosta toiseen raskain jaloin samalla vauhdilla? Tämä tilanne on yleinen ja syynä on liika yrittäminen ja tylsyys. Aerobinen kunto kehittyy kun liikkuminen on hauskaa ja vaihtelevaa, etkä edes huomaa ajan kulumista aivan kuten lasten leikeissä yleensä käy. Se kehittyy silloin kun haluat lähteä pitkän työpäivän jälkeen liikkumaan. Järjestä kaverien kanssa pihapelejä, liity urheiluseuraan ja aloita jokin mielenkiintoinen sekä haastava uusi laji tai leiki sisällä. Egoscue tarjoaa moniin eri tilanteisiin sopivia leikinomaisia mutta tarvittaessa myös haastavia ohjelmia, joilla kunto kohoaa ilman hapanta naamaa tai rasitusvammoja.

Kokeile tehdä liikesarja: 1. Karhukävelyt 1 min, 2. Naruhyppely paikallaan 1 min ja 3. Mittarimadot 10x. Testaa liikesarjan jälkeen syke ja tylsyysmittarin lukema :)

Janne

11.3.2010 - Otetaan rennommin!
Pete Egoscuen uusi kirja Let's Lighten Up - Replenish What Makes Us Strong, Enjoy The Very Best Of Health, Always Catch The Rain julkaistaan huhtikuun alussa. Neljän edellisen kirjan keskityttyä lähinnä terveyden fyysiseen puoleen (liike, hengitys, ravitsemus, jne.), sulkee tämä kirja ympyrän henkisen ja fyysisen puolen välillä. Sanoma ei ole muuttunut, vaan kirjan tavoitteena on palauttaa pahan kolauksen kokenut itsetuntomme ohjaamalla meidät takaisin kosketuksiin kehomme ällistyttävän voimakkuuden, kestävyyden ja viisauden kanssa. Asiantuntijalähtöisen (monesti pelon avulla ohjaamiseen perustuvan, taloudellisten voittojen tekemiseen tähtäävän) lääketieteen harjoittaminen on tullut tiensä päähän, ja on aika palauttaa valta yksilölle - oman kehonsa asiantuntijalle. Ote kappaleesta 8: "Ryhti toimii eräänlaisena on-off-kytkimenä, joka aktivoi emootioita; ...se mahdollistaa terveytesi optimoinnin ilman tarvetta yhä yleisempiin asiantuntijoiden ohjauksesta käytettäviin merkittäviin lääketieteen interventioihin. Monet heistä kun toimivat sen vilpittömän mutta virheellisen oletuksen alaisena, että keho on hauras, heikkolaatuinen ja altis hajoamiselle."

Janne

1.3.2010 - Auttaako lepo?
Kuulutko heihin, jotka kivun ilmaannuttua turvautuvat levon parantavaan voimaan? Lopetat juoksemisen kun polvi alkaa vihlomaan, tuet ranteen ja yrität välttää tietokonetyöskentelyä kun hiirikäsi iskee tai vähennät kumartumista selän ollessa jumissa. Et siis oikeastaan tee mitään kivulle, vaan odotat sen menevän ohi (pillerien napsimista ei lasketa tekemiseksi). Yleensä tämä tuntuukin aluksi auttavan, kun kehon korjausmekanismit alkavat toimimaan akuutin vian korjaamiseksi, mutta auttaako lepo oikeasti ja kuinka kauan pitäisi levätä parantuaksesi?

Kuten sanottua, akuutin kivun tapauksessa lyhytaikainen lepo voi olla juuri se mitä tarvitaan korjausprosessien käynnistämiseksi, mutta jotta korjausprosessi saataisiin ohjattua oikeaan suuntaan, tarvitaan ärsykkeitä eli liikettä. Muuten muodostuu herkästi nivelten/lihasten toimintaa ja paranemista haittaavia kompensaatioita (arpikudosta, kiinnikkeitä, virheellisiä liikeratoja, kireyttä, heikkoutta, jne.) Toisin sanottuna tekemällä ei-mitään (lepäämällä) et pidemmän päälle auta kivun pysyvää paranemista, vaan päin vastoin heikennät tuki- ja liikuntaelimistösi toimintakapasiteettia. Levon jälkeen seuraavalla kerralla vähempi määrä juoksua riittää laukaisemaan kivun, ja niin oravanpyörä kulkee. Jos haluat päästä eroon kivusta, täytyy sinun korjata tapa jolla kehosi liikkuu sellaiseksi kuin sen on suunniteltukin.

Lyhyen levon jälkeen on siis käytävä toimeen, selätettävä sohvan pohjalle sinua kahlitseva alkukantainen suojeluvaisto ja päätettävä että aiot päästä kuntoon. Pelkästään tämän tietoisen valinnan tekeminen voi välittömästi muuttaa ryhtiäsi paremmaksi, mikä auttaa prosessin aloittamisessa. Jos olet aikaisemmin jo yrittänyt, mutta epäonnistunut, yritä uudestaan ja uudella strategialla. Yrittänyttä ei laiteta, mutta jos jäät sohvan pohjalle makaamaan (tai muuten rajoitat liikkumistasi), et ainakaan parane vaikka kuinka kauan lepäisit.

Janne

Selaile vanhoja blogimerkintöjä kuukausittain:
Lokakuu 2010
Syyskuu 2010
Elokuu 2010
Heinäkuu 2010
Kesäkuu 2010
Toukokuu 2010
Huhtikuu 2010
Maaliskuu 2010
Helmikuu 2010
Tammikuu 2010
Joulukuu 2009
Marraskuu 2009
Lokakuu 2009
Syyskuu 2009
Elokuu 2009
Heinäkuu 2009
Kesäkuu 2009
Toukokuu 2009
Huhtikuu 2009
Maaliskuu 2009
Helmikuu 2009
Tammikuu 2009
Joulukuu 2008
Marraskuu 2008
Lokakuu 2008
Syyskuu 2008
Elokuu 2008
Heinäkuu 2008
Kesäkuu 2008
Toukokuu 2008
Huhtikuu 2008
Maaliskuu 2008
Helmikuu 2008
Tammikuu 2008
Joulukuu 2007
Marraskuu 2007
Lokakuu 2007

Valid XHTML 1.0 Strict